Elsőnek talán bonyolultan hangzik, pedig roppant egyszerű elkészíteni…és szerintem nagyon finom is! 🙂 Igazi nyári sütemény, ami langyosan, de hűtőben lehűtve is pont ugyan olyan finom. A torta tetejére karamelizálódott édes nektarin, remekül harmonizál a hűsítő mentával. Teljesen lisztmentes és könnyed, túrós finomság.
Érdemes a nyári melegben, friss nektarinból elkészíteni, garantáltan szeretni fogja mindenki! Én megkaptam azt a bókot, hogy eddig ez volt a nyár legfinomabb sütije! 🙂
Hozzávalók 6 fő részére:
25 dkg ricotta (tehéntúróból is elkészítettem, az is megfelelő hozzá)
150 joghurt (lehet sűrű görög fajta is)
1 tasak vaníliás nyírfacukor (vagy sima vaníliás cukor)
3 ek teljes kiőrlésű búzadara
1 mk sütőpor
1 ek búzacsíra (elhagyható és búzadarával helyettesíthető)
4 ek fruktóz (vagy sima cukor)
2 db tojás, a fehérje külön felverve egy csipet sóval
A tetejére:
50 dkg nektarin
1 ág menta levelei leszedve, megmosva és felaprítva
1 ek barnacukor (vagy fruktóz, stevia, vagy egyéb édesítő)
1 tk vanília esszencia
A karamelizált barackréteghez egy gyors barack (nektarin) szószt kell készítenünk. Ehhez nincs más dolgunk, mint a gyümölcsöt megmosni, darabokra vágni és egy tapadásmentes edényben összefőzni a cukorral, a felaprított mentával és a vaníliával. Ne főzzük teljesen lekvár állagúra, maradjanak benne nagyobb barackdarabok, de a leve már legyen sűrű, mézszerű. Ehhez kb. 20 perc szükséges.
A tortalaphoz a ricottát (vagy túrót) egy tálban tőrjük apróra egy villa segítségével. Adjuk hozzá a grízt, a cukrokat, a sütőport, a tojások sárgáját és keverjük jól össze. Ezután lazítsuk a joghurttal és az előzetesen már felvert tojásfehérjével. Óvatos mozdulatokkal keverjük össze, és kisméretű, kivajazott tortaformába öntsük át a masszát.
Előmelegített 180 fokos sütőben süssük kb. 30 percet.
Ezután vegyük ki a sütit és oszlassuk el a tetején, egyenletesen a barackos mártást. Rakjuk vissza a sütőbe és süssük további 10-13 percet.
Hűtsük langyosra és már tálalhatjuk is, jó étvágyat hozzá! 😉
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: