Epres- Mascarpone Torta (Inzulinrezisztens barát alapanyagokból)

Bevallom én az epret leginkább önmagában (vagy egy pici tejszínhabbal megkoronázva) frissen szeretem megenni, mert így érezhető ennek a gyümölcsnek az igazi íze. Egy falat nyár…lédús és édes.

Ennek ellenére minden évben készítek egy-egy epres sütit is, leginkább a szezon végén, amikor az ára már barátibb és szívesebben veszek belőle nagyobb mennyiséget is.

Ez a torta egy családi “utószülinapra” készült, amit a korona vírus miatt kellett elhalasztanunk. Az egyébként februári szülinapos, pedig nagyon örült ennek az igazán nyári tortának! 🙂

Hozzávalók:

Kakaós piskóta:

⦁ 8 db tojás

⦁ 12,5 dkg finom liszt

⦁ 12.5 Tk búzaliszt (vagy 25 dkg finomliszt)

⦁ 1,5 ek holland típusú kakaópor

⦁ 1/2 tasak sütőpor

⦁ 10 dkg olvasztott vaj

⦁ 1,5 ek 1:4 Stevia-Eritrit édesítő (vagy 6 ek kristálycukor)

⦁ 1 csipet só

Mascarponekrém:

⦁ 50 dkg mascarpone

⦁ 2 dl habtejszín

⦁ 1 mk vanília őrlemény

⦁ 1/2 citrom kifacsart leve

⦁ 1 csipet só

⦁ 2 ek 1:4 Stevia-Eritrit édesítő ( 8 ek kristálycukor)

⦁ 1 tasak zselatin fix

Díszítéshez:

⦁ 40 dkg eper

⦁ néhány frissen szedett citromfű vagy mentalevél

Elkészítés:

Piskóta:

Válasszuk külön a tojásokat. A fehérjéből és a csipet sóból verjünk kemény habot. A sárgáját is keverjük habosra az édesítővel (cukorral) és az olvasztott vajjal. A száraz hozzávalókat, azaz a lisztet, a kakaót és a sütőport keverjük össze. A felvert tojásfehérje habot keverjük össze a tojássárgás masszával, majd szitáljuk hozzá a kakaós lisztet. Óvatos, forgató mozdulatokkal keverjük csomómentesre. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra, készítsünk elő egy nagyméretű gáztepsit és kenjük ki alaposan vajjal vagy béleljük ki sütőpapírral. Egyenlítsük el rajta a tésztamasszát és süssük készre 20 perc alatt.

Krém:

Amíg a piskóta sül készítsük el a krémet. Ehhez verjük fel a tejszínhabot. Tegyük egy tálba a mascarponét, és adjuk hozzá a tejszínhabot, valamint a többi hozzávalót, az édesítőt (cukrot), a vaníliaőrleményt, a citrom levét és a sót. Kézi robotgéppel kezdjük el kihabosítani és közben folyamatosan adjuk hozzá a zselatinfixet.

Díszítés:

Az epreket felezzük el, és a citromfűvel (vagy mentával) együtt mossuk meg.

A kihűlt piskótát vágjuk 3 egyforma téglalapra. A legalsó tésztalapot kenjük meg a krém 1/3-ával és rendezzünk el rajta egy sor epret. Ezt ismételjük meg, majd tegyük rá a záró tésztalapot. Az egész tortát burkoljuk be a maradék krémmel, ha elegendő a krém, habzsákkal nyomhatunk rá díszítést is. A maradék epret szépen elrendezve rakjuk a torta tetejére, díszítésként használjuk a zöld leveleket is. (Díszítés előtt érdemes egy éjszakát pihentetni a sütit a hűtőszekrényben, hogy az ízek jobban összeérjenek és könnyebben lehessen szeletelni.)

Tovább a blogra »