Málnás-Grízes süti (cukormentesen)

Bevallom, eddig a búzadara számomra egy olyan alapanyag volt, amit nem igazán használtam. A napokban azonban vettem túrógombóc készítéséhez egy csomaggal (sajnos nem lehet kapni 1 kg-nál kisebb kiszerelésben ???) körülnéztem kicsit a neten. Tulajdonképpen izgalmas recepteket lehet belőle készíteni. Felfedeztem, hogy több nemzet konyhájában is állandó szereplő, így a görögben és az olaszban is meglepően sokat használják- tettem vele hát én is egy próbát. Az elkészült süti, szemcsésebb, nedvesebb, gazdagabb állagú, sosem fog szárazzá válni. Mivel éppen mélyhűtő “kievő” recepteket keresek és találok ki, fel is használtam a maradék fél csomag fagyasztott málnámat. 🙂 Ha Nektek, csak fagyasztott áfonya, vagy erdei gyümölcs keverék lenne otthon- azzal is kiválóan működhet! 🙂 szemet gyönyörködtetően színes, igazi tavaszi süti, ami pikk-pakk elkészül.

Akkor cukorral készült változatot készítene, zárójelben szerepeltetem a szükséges mennyiséget.

Hozzávalók: (1 bögre = 2,5 dl)

⦁ 1/2 bögre búzadara

⦁ 1 bögre liszt

⦁ 2 ek 1:4 édesítőszer (Stevia és eritrit keverék) vagy 1/2 bögre cukor

⦁ 1 csomag sütőpor

⦁ 1 tk vanília esszencia (1 cs. vaníliás cukor)

⦁ 8 dkg olvasztott vaj

⦁ 1 pohár natúr joghurt (2 dl)

⦁ 2 db tojás

⦁ 1 nagy csipet só

Málnaszósz:

⦁ 25 dkg málna

⦁ 1/2 ek 1:4 édesítőszer (Stevia és eritrit keverék) vagy 2 ek cukor

⦁ fél citrom kifacsart leve

⦁ 0,5 dl víz

Pirított mandula a díszítéshez.

Elkészítés:

Olvasszuk meg a vajat és tegyük félre.

A tojásokat és az édesítőt (cukrokat) verjük robotgéppel fehéredésig.

Ezután, adjuk hozzá a joghurtot, az olvasztott és szoba-hőmérsékletűre kihűlt vajat, a vaníliát, a búzadarát,végül pedig a sütőporral összekevert lisztet és a csipet sót. Alaposan keverjük össze a tésztát. Letakarva tegyük félre fél órát pihenni (!!!- nagyon fontos lépés, mert a búzadarának ennyi időre van szüksége, hogy megdagadjon.)

Közben készítsük el a málnaszószt.Az összetevőket tegyük egy lábasba és közepesen sűrűre forraljuk össze.

A pihentetett tésztamasszát öntsük egy alaposan kivajazott tepsibe és előmelegített 175 fokos sütőben süssük 30 percig.

Hagyjuk langyosra hűlni, majd egy fakanál végével szurkáljunk lyukakat a tésztába (Ez azért szükséges, hogy a málnaszósz minél jobban át tudja itatni a tésztát, így a sütink még szaftosabb lesz.) és öntsük rá a málnaszószt.

Ezután ízlés szerint szórjuk meg pirított mandulával.

Tovább a blogra »