Vágott- vajas zsemle (Tang Zhong-gal)

Szomorú ez a helyzet, amibe jelenleg az egész világ belekényszerült, mégis sokat gondolkodom rajta és megpróbálom nem csak a negatív dolgokat észrevenni benne.

Szerencsére nálam szuper gyorsan telnek a napok, a home-office szinte kitölti a teljes napomat, de ahogy letelik a munkaidőm, rögtön tudok a férjemmel, az itthoni teendőkkel és magammal foglalkozni. Előkerülnek a régi hobbik, nálam (több más mellett is) például a kenyér és finom pékáruk sütése, amit egyszerűen imádok, de az idő szűkössége miatt kénytelen voltam hanyagolni.

Visszaterelve a gondolatokat a karanténra. Szerencsére mindennapi kapcsolatban vagyunk a családdal és a barátokkal- telefonálunk, video-chat-eleünk ápoljuk a kapcsolatokat. Igaz, jó lenne már személyesen is találkozni, együtt grillezni a kertben, hosszasan beszélgetni, megölelni a szeretteinket, de ez most egy ilyen helyzet, így kell elfogadni és megoldani a dolgokat.

Boltba igyekszünk egy héten csak egyszer elmenni,így a napi sütés-főzést a kamrából kell megoldani és bevallom én nagyon élvezem ezt a részét. Előkerülnek régen eltett lekvárok, befőttek,paradicsomkonzervek, aszalt gyümölcsök, és még annyi minden más. A mélyhűtő kiürül, és sokkal több dolgot kell magamnak előállítani, amit eddig szimplán csak megvettem a boltban.

Néhány napja olvashattátok a legutóbbi, Tang Zhong-gal készült kalács receptemet, mivel megmaradt a Tang Zhong fele elkészítettem a következő vajas zsemlét. A recept egyszerű, kezdőknek is ajánlom. Ahogy sül, az illata betölti a lakást, melengető, családias és békés…pont olyan, amire manapság vágyódunk. Az eredmény pedig puha, illatos zsemle, ami kiváló szendvicsalapnak, én ugyan még langyosan, sós-vajjal megkenve imádom…

Tehát, szeretettel ajánlom, próbáljátok ki! 😉

IR alapanyagok zárójelben.

Hozzávalók:

Fél adag TangZhong – receptet lejjebb görgetve találtok

30 dkg finomliszt (20 dkg tk. + 10 dkg finomliszt)

2,5 dl tej

1 mk cukor

1/2 tasak porélesztő

2 mk só csipet só

3 dkg vaj (puha, szoba-hőmérsékletű)

 

Elkészítés:

Melegítsük langyosra a tejet, tegyük bele az egy kávéskanálnyi cukrot és futtassuk fel benne a porélesztőt. A maradék hozzávalókat, tegyük a robotgép üstjébe, végül pedig öntsük hozzá a tejben futtatott élesztőt. Alaposan dolgozzuk ki (nálam a robotgép 3-as fokozatán, legalább 8-10 percig.) A szépen átdolgozott tésztát, kelesszük langyos helyen 45 percig. Ezután gyúrjuk át, vágjuk 6 egyforma részre. A gombóckákat gyúrjuk át és formázzunk zsemléket belőle, takarjuk le tiszta konyharuhával és kelesszük még 30 percig szoba-hőmérsékleten. Tetejüket hosszanti irányba vágjuk be és kenjük le tojás és tej keverékével. Ezután tegyük 190 fokra előmelegített sütőbe, tíz perce eltelte után mérsékeljük a hőfokot 175 fokra és süssük tovább 12 percet. Sütőrácson hűtsük ki. 

Tovább a blogra »