Hokkaido kalács

Olyan különleges helyzetbe kerültünk, hogy bizonyára mindenki nagyobb késztetést érez arra, hogy magának készítse el a friss pékárut, amit elfogyasztunk. Bevallom, egy időben magunknak sütöttem a kenyeret, aztán az élet úgy hozta, hogy nem tudtam belesűríteni a mindennapi teendők közé. Most azonban újra lehetőségem van rá… Régi álmom volt, hogy “Tang Zhong” technikával készült péksütiket süssek.

De, mi is a Tang Zhong pontosan?

Bármilyen keltésztához adva megváltoztatja a tészta textúráját. A különlegessége abban rejlik hogy, mire eléri a 65 fokot a lisztben lévő keményítő megköti a folyadékot és egyfajta zselészerű állagot kölcsönöz a tangzhongnak. Ezzel az elkészült tésztának is nedvesebb, puhább állagot kölcsönöz. Nem elhanyagolható az sem, hogy a puhaságát tovább így, akár napokig is megőrzi.

Hogyan készül?

Tang Zhong-ot készíteni nagyon egyszerű, lényegében egy vizes-lisztes rántás. Két dl vízhez, két púpos evőkanálnyi lisztet adtam és egy teflonedényben folyamatos kevergetés mellett besűrítettem. Akkor jó, ha a massza összeáll és zselés egybefüggő anyagot kaptok. Ez az adag két kalácshoz is elegendő. Ha elkészült fóliával letakarva legalább 5 órát pihentessétek a hűtőben. Felhasználás előtt tegyétek egy órára szoba-hőmérsékletre, hogy a massza újra feléledjen.

Ezt a kalácsot ezúttal hagyományos alapanyagokból készítettem el, az Inzulin rezisztens barát alapanyagokat a zárójelben találjátok.



Hozzávalók:

⦁ Fél adag Tang Zhong a fentiek alapján elkészítve.

⦁ 50 dkg finomliszt (IR: 70% tk liszt, 30% finomliszt)

⦁ 3 ek cukor (IR- 1 mk cukor ahhoz, hogy elinduljon az élesztő, + 2 tk 1:4 édesítő)

⦁ 1 mk vanília őrlemény

⦁ 1 nagy csipet só

⦁ 1 cs. instant élesztő

⦁ 1 db szoba-hőmérsékletű tojás

⦁ 2 dl 2,8%-os tej

⦁ 8 dkg olvasztott vaj, szoba-hőmérsékletűre hűtve

Elkészítés:

A langyosra melegített tejhez, adjunk hozzá egy evőkanálnyi cukrot és a tasak élesztőt, hagyjuk felfutni kb. 5 percig.

A liszthez (lisztekhez), adjuk hozzá a maradék cukrot (édesítőt), a sót és a vaníliát. Az olvasztott vajat és a tojást verjük fel és öntsük a lisztes keverékhez, ezután mehet bele az élesztős tej is. Robotgéppel kb 10 perc alatt alaposan dolgozzuk ki. Ezután kissé olajozott felületen dolgozzuk át a tésztát még egyszer és kelesszük langyos helyen egy órát.

Ezután, gyúrjuk át újra. Vágjuk 5 egyenlő részre és formázzunk hosszúkás gombóckákat, ezeket rakjuk szorosan egymás mellé egy kalácssütő formában. Kelesszük további 30 percet. A tetejét kenjük le tojásos tejjel és 180 fokos sütőben süssük 40 percig.

Tovább a blogra »