Narancs és gesztenye két igazán, téli adventi hozzávaló. Ízük, az ünnepeket és meghittséget idézik elő, így ezzel a recepttel hivatalosan is megnyitom a karácsonyi szezont. 🙂
Ezt a süteményt első sorban az apukámnak készítettem, aki szerint az ünnepek nem telhetnek el Zserbó, Mákos guba és Bejgli nélkül (lehet igaza is van…) így neki minden évben megsütöm valamelyiket. Amit viszont ezeknél is jobban szeret az a gesztenye, így én most kombináltam egy kicsit a kettőt. 🙂 A gesztenye különleges aromája keveredik az édes kandírozott, pikáns naranccsal. Azok szerint, akik már kóstolták, mennyei (természetesen a férjem volt a főkóstoló, aki ragaszkodott hozzá, hogy a sütés utáni első tíz percben tesztelje … :)).
Legjobb ebben a sütiben az, hogy kiválóan bírja a fagyasztatást, ezért készítettem már most el. A tálalás előtti éjszakán csak kiveszem a mélyhűtőből, reggelre ugyan olyan friss lesz, mint az elkészítése utáni 1-2 napban.
Hozzávalók:
Ezeket morzsoljuk össze, és adjunk hozzá:
Robotgéppel dagasszuk kb. 10 percet. Lisztezett felületen gyúrjuk át és kelesszük 20 percet. Ez alatt, készítsük el a tölteléket.
A hozzávalókat keverjük alaposan össze és tegyük a hűtőbe a bejglik töltéséig.
A pihentet tésztát átgyúrjuk és 5 egyenlő részre vágjuk. Az első tésztagombócot téglalapra nyújtjuk, egyenletesen megkenjük a gesztenye töltelék 1/5 részével (TIPP: A tölteléket NE a tészta közepére halmozzuk, és onnan kenjük szét, hanem a halmokat inkább kívülről befelé kenjük szét- szerintem így kevesebb az esélye, hogy a tészta szétrepedjen, a töltelék kifolyjon. )
Ezután a két szélét hajtsuk be és határozott mozdulattal, ne túl szorosan tekerjük fel a bejglit. Ugyan ezt tegyük meg a maradék tésztával és töltelékkel.
A kenéshez válasszunk ketté egy tojást. A sárgájával kenjük le a sütiket és tegyük hidegre (hűtőbe, vagy ki a teraszra, ha nem fagy) és hagyjuk ott 20 percet, amíg a sárgája rászárad, ezután kenjük le a fehérjével és pihentessük szobahőmérsékleten kb. 30 percet). Előmelegített 180 fokos sütőben 30 perc alatt készül el. 🙂