VKF. „1 nyár, 1 történet, 1 recept”- játékra
Szerintem annak, aki nem beszél törökül nem is érdemes megpróbálnia kimondania ennek a sütinek a nevét, megkóstolnia viszont annál inkább, méghozzá mindenkinek! 😉
A mostani VKF játék kiírója Ági, nagyon kedves és igazán nyárias témát választott. Sokáig törtem a fejem, hogy milyen recepttel nevezzek, végül erre és egy másik sós különlegességre esett a választásom.
Ennek a receptnek nincs különösebb története, de a nyaralás annál inkább emlékezetes volt. A téma kicsit szomorú, kicsit vidám, de gasztronómiailag mindenképpen meghatározó. Azt hiszem, nem túlzok,ha azt mondom, hogy ez az út volt az egyik gyújtópontja annak, hogy elkezdtem a gasztronómia és a sütemények iránt érdeklődni.
Ez a nyaralás már sok évvel ezelőtt történt, egészen pontosan abban az évben, amikor a szüleim elváltak. Történt akkor ugyanis, hogy a szomorú kiskamaszt (engem) anyukája megpróbálta azzal felvidítani, hogy befizetett egy különleges tengerparti, repülős utazásra, hogy ezzel jobb kedvre derítse szomorkás hangulatát. Az út tökéletesre sikeredett, mert a sok-sok látnivaló és a csodás ételek mellett sikerült egy kicsit elfeledtetnie apukám hiányát. Sosem felejtem el azt a rengeteg és különleges finom ételt, a mindenféle tengeri herkentyűt amivel azóta is örökké tartó szerelemben élek…:) De nem csak az ételek, a sütemények is emlékezetesek maradtak. A török édességekről mindenkinek a baklava és a szirupos, mézes sütemények jutnak eszébe és tényleg így van, a desszertek gazdagok és nincs belőlük semmilyen alapanyag kisajnálva. Ha már lúd, legyen kövér… ha bűnözünk, tegyük tisztességesen! 😉
Ez a süti, amit én önhatalmúlag csak török brownie-nak neveztem el is hasonlóan gazdag, édes finomság. Odakint sok-sok különböző süteményt láttam a tradicionális mézeseken kívül sok habos és csokoládés finomságot is. Ennek az emlékeként készítettem el ezt a süteményt. Különleges módon ezt két részletben kell sütni, a közepére sűrű és selymes tejcsokoládé krémet öntünk és másodjára is megsütjük. Ettől a krém lágyan simul bele a kakaós tésztába, egyszerűen mennyei, csoki imádóknak pedig kihagyhatatlan finomság!
Hozzávalók:
Tészta:
- 4 db tojás
- 1 csésze (1,5 dl) kristálycukor
- ¾ csésze napraforgóolaj
- 1,5 ek holland típusú kakaó
- 1 csésze tejjel készített Nescafé (eredeti recept szerint török kávé)
- 2 csésze finomliszt
- ½ tasak sütőpor
Krém:
- 500 ml tej
- 3 ek kristálycukor
- 2 ek keményítő (kukorica)
- 1 ek kakaó
- 1 tábla tejcsokoládé
Szórás:
- 1 ek porcukor
Elkészítés:
- A cukrot és a tojásokat verjük fehéredésig. Ezután adjuk hozzá a tejeskávét, az olajat és a kakaót, majd keverjük össze a sütőporral elkevert liszttel. Egy kivajazott tepsibe beleöntjük a tésztamassza felét és a 180 fokra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.
- Közben 4 dl tejet felrakunk forrni, a maradék tejjel csomómentesre keverjük a kakaót, a keményítőt és a cukrot, majd a forrásban lévő tejhez, folyamatos keverés mellett hozzáadjuk. Beletördeljük a csokoládét és kikeverjük, majd langyosra hűtjük.
- A félig sült tésztára ráöntjük a krémet, majd a maradék tésztamasszát is elsimítjuk a tetején. További 35 percre visszarakjuk a sütőbe.
- A kész süteményt langyosra hűtjük és felszeleteljük, tálaláskor egy kis porcukorral meghintjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: