Egy jó aprósüti recept mindig jól jön. Ezek olyan desszertek, amik akár 1-2 nappal előre is elkészíthetőek és ugyanolyan finomak, mintha frissen sültek lennének (Sőt, az aprósütemények többségének kifejezetten jót tesz a pihentetés, hiszen az ízek összeérnek és puhábbak lesznek.) Én ezen a hétvégén keresztelőre voltam hivatalos (én lettem a keresztemami, éljen!! ;)), erre az alkalomra készítettem ezt a sütit. A rumos gesztenyés tölteléket és a meggyet, omlós, vajas linzertészta öleli körül. Csipkés papírkapszliba rakva, nagyon mutatós a végeredmény (én is abba raktam, de sajnos nincs róla kép) és persze finom is! 😉
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg finomliszt
- 1 mk sütőpor
- 20 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
- 8 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 db tojás
Töltelék:
- 1 csomag (20 dkg) gesztenye massza (Én a Prima Maroni féle „Fehéraranyat” használtam hozzá)
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tk rumaroma
- 3 ek tej
- ½ üveg meggybefőtt (vagy friss meggy- kb. 20 dkg.)
Elkészítés:
- A lisztet keverjük össze a sütőporral és morzsoljuk össze a hideg, apró kockára vágott vajjal.
- Ezután adjuk hozzá a cukrokat, a (bio)citrom reszelt héját és az egy darab enyhén felvert tojást.
- Gyúrjunk belőle tésztát, majd folpack-ba csomagolva rakjuk 30 percre a hűtőbe.
- Közben készítsük el a gesztenyés tölteléket. Ehhez törjük össze a kiolvasztott gesztenyemasszát és adjuk hozzá a többi hozzávalót is. Keverjük alaposan össze, akkor jó, ha sűrű, kanalazható krémet kapunk.
- A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki (kb. 0,5 cm vastagra) és cakkos szélű kör alakú szaggatóval, szaggassuk ki.
- Mindegyik közepébe tegyünk egy teáskanálnyi gesztenyekrémet és egy szem meggyet, a oldalát hajtsuk fel és két tenyerünk között kicsit formázzuk meg.
- A kész linzerrózsákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben 18 percig süssük.
- Porcukorral hintsük meg. Jól záródó dobozban egy hétig is bírja…ha marad! 😉
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: