Házi rizses csokoládé
A rizses csoki az egyik kedvenc édességem. Legfőképpen azért, mert könnyed és nem tartozik a gejl csokoládék közé. Az étcsoki rétegben megbújó enyhén ropogós és könnyű puffasztott barna rizs, mindig a gyerekoromba repít vissza. Szerbiai rokonaink ugyanis sokszor küldtek nekem ilyet ajándékba, jellegzetes piros papírját ( A Mikado márkájú volt a legjobb) és az illatát, amikor megbontottam a csomagolást, sosem fogom elfelejteni. Valamelyik nap éppen eszembe jutott egy ilyen régi emlék, így kedvet kaptam az otthoni elkészítéséhez. Egyszerű összedobni, a végeredmény pedig nagyon finom, a legjobb benne, hogy ebben a nyári hőségben még a sütőt sem kell bekapcsolnunk, és mégis valami finom és könnyed desszertet kapunk végeredményként. Hűtőben napokig jól tárolható.
Hozzávalók:
- 8 dkg puffasztott barna rizs (természetesen a fehér is jó)
- 10 dkg mályvacukor
- 10 dkg jó minőségű étcsokoládé
- 10 dkg vaj
- 2 ek holland típusú kakaópor
- 1/2 ek olaj az edény kikenéséhez
Elkészítés:
- Egy lábasban olvassuk össze a vajat a csokoládét a mályvacukrot és a kakaót. Addig kevergessük, amíg a mályvacukor teljesen el nem olvad.
- Ezután, öntsük bele a puffasztott rizst és keverjük alaposan össze, hogy a csokis massza mindenhol befedje a rizst.
- Ezután semleges ízű olajjal kenjünk ki egy edényt, vagy tepsit és oszlassuk el benne a masszát, alaposan nyomkodjuk le.
- Tegyük egy-két órára hűvösebb helyre dermedni. (De ne a hűtőszekrénybe, mert akkor nehezen tudjuk majd szeletekre vágni és megtörik, sajnos ezt tapasztalatból mondom…)
- Ezután vágjuk hosszúkás szeletekre és tegyük papír kapszlikba.
- Hűtőben, jól záródó dobozban tároljuk.