Epres „crunchy” szelet- 78. VKF.
Rendben, tudom, ez így nagyon magyartalan… de egyszerűen nem tudok jobb szót találni erre a jelenségre. 🙂 A szimplán “ropogós” nem fejezi ki azt az élményt, amit ez a süti nyújt. A puha, joghurtos piskótát, mézédes, vibráló színű eperdarabok pettyezik, a tetején pedig a ráadás, a kissé vaníliás, ropogós kukoricapehely. A puhaság, a ropógósság és az eper gyümölcsös könnyedsége találkozik ebben a sütiben, amit mindenképpen érdemes kipróbálni a tomboló eperszezon közepén! 😉
Ezt a desszertet egyébként a 78. VKF. fordulóra készítettem el. Ennek a játéknak az aktuális témája „ A tavasz zöldségei- gyümölcsei- virágai”, meghirdetője pedig „Kisildi”. Szuper ötletnek tartom, hogy egy ilyen időszerű témát választott és biztos vagyok benne, hogy az összefoglalóban jobbnál- jobb recepteket fogunk olvasni! 🙂
Én ebben a receptben „reform hozzávalókat” használtam, de ezek természetesen kiválthatóak a hagyományos alapanyagokkal is, amik szintén olvashatóak a receptben.
Hozzávalók:
- 10 dkg alakorbúzaliszt (helyettesíthető bármilyen teljeskiőrlésű liszttel)
- 8 dkg fehér tönkölyliszt (vagy finomliszt)
- ½ cs. sütőpor
- 4 ek stevia (vagy 10 dkg kristálycukor)
- 1 kis pohár joghurt
- 1 dl (kókusz) tejszín
- 2 db tojás
- 1 tk vanília kivonat
- 2 ek olívaolaj (a napraforgó is jó)
- 6 ek natúr (bio)kukoricapehely
- 20 dkg eper
- 1 cs. vaníliás nyírfacukor (vagy sima vaníliáscukor)
- vaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra és egy kisebb tepsit alaposan vajazzunk ki.
- Az epret mossuk meg és vágjuk kisebb darabokra.
- Egy lezárható zacskóba tegyük bele a kukoricapelyhet és a vaníliáscukrot és törjük össze.
- Egy tálban keverjük először össze a szárazhozzávalókat, azaz a liszteket a sütőporral, majd a cukorral.
- Egy másik tálba jöhetnek a „nedves” összetevők, így a joghurt, a tejszín, a tojások, a vanília és az olaj. Keverjük alaposan össze.
- A száraz és a nedves hozzávalókat egy spatulával keverjük össze, majd adjuk hozzá a kockára vágott eperdarabokat is.
- A tésztamasszát egyenlítsük el a tepsiben és szórjuk rá a kukoricamorzsát.
- Tegyük a sütőbe és süssük 30 percet.
- Langyosan a legfinomabb, de nekem ez volt a másnapi reggelim és annak is kiváló volt! 😉