Cheddar sajtos kalács
A kalácsot a legtöbben édes ízekben tudják elképzelni, pedig léteznek ám sós kalácsok is, nem is akár milyenek! 🙂 Kiváló példa erre az alábbi a kalács, amit ízletes vörös cheddarsajttal és magvakkal készítettem el. Finom második fogás lehet, egy tartalmas leves után, vagy csipegethetjük jó borok és sörök mellé, hogy jobban csússzanak! 🙂 Húsvét közeledtével érdekes opció lehet a megszokott fonott kalács helyett.
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 1 tk porélesztő
- 1 tk sütőpor
- 5 dkg vaj
- 5 ek tejföl
- 1 dl langyos tej
- 1 tk cukor
- 1 db tojás
- 1 tk só
Töltelék:
- 15 dkg vörös cheddar sajt
- Frissen őrölt bors
Kenéshez:
Elkészítés:
- Szitáljuk egy tálba a lisztet, adjuk hozzá a sütőport és a sót, majd morzsoljuk össze a szoba-hőmérsékletű vajjal. Adjuk hozzá a sót és a cukros tejben felfuttatott élesztőt.
- Ez után mehet hozzá a tejföl és a tojás. Gyúrjunk belőle lágy tésztát.
- Egy óra alatt kelesszük a duplájára.
- A megkelt tésztát borítsuk lisztezett felületre és nyújtsuk ki téglalap alakúra.
- Szórjuk meg a reszelt cheddarral és tekerjük fel.
- Vágjuk szeletekre és készítsünk belőle „kalász” formát.
- Kenjük le az enyhén felvert tojással és szórjuk meg a magvakkal.
- Előmelegített 180 fokos sütőben 25 perc alatt süssük készre. Jó étvágyat! 🙂