Sajtkrémes, sütőporos pogácsa

Bevallom, mostanában kevesebbet teszek- veszek a konyhában. Mentségemre legyen mondva, hogy vizsga vizsgát ér, és jelenleg ezekre a legfontosabb koncentrálnom, de, ha egyszer vége lesz a vizsgaidőszaknak…ki sem lehet majd robbantani a konyhámból. Bepótolom mindazt, amit az elmúlt egy hónapban kihagytam…:)

Térjünk azonban vissza a receptre… tehát nem csak a sütés-főzést hanyagoltam el, de sajnos a bevásárlást is. Így történt az, hogy vasárnap reggel, nem volt mit reggeliznünk… a zabkását már nem kívántam, a tejbegrízt sem…a gyümölcs pedig valahogy kevésnek tűnt ahhoz, hogy feltöltsön elegendő energiával egy újabb tanulós napon. Ekkor határoztam el, hogy én bizony sütök valamit, ami gyors és, ami finom, amit a legjobban szeretünk…pogácsát! 🙂

Hozzávalók 6 fő részére:

15 dkg finomliszt

15 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt

½ tasak sütőpor

1 mk szódabikarbóna

1 mk citromlé

15 dkg margarin

2 tk só

10 dkg krémsajt

2 ek tejföl

ízlés szerint frissen őrölt bors

A tetejére:

1 db tojás enyhén felverve

5 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

1.) Egy keverőtálban elkeverjük a liszteket a sütőporral, a sóval és a borssal, belecsorgatjuk a citromot (tudom, ez furcsának tűnik, de a citromlé fog kölcsönhatásba lépni a sütőporral és a szódabikarbónával, ettől lesz légisen könnyed a pogácsa). Belemorzsolom a margarint, hozzárakom a krémsajtot és a tejfölt, majd homogén tésztát gyúrok belőle.

2.) Enyhén lisztezett felületen 2 cm-re nyújtom és egy éles kés segítségével „berácsozom”. Ezután kockákra vágom, vagy közepes méretű szaggatóval kiszaggatjuk.

3.) A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A pogácsákat a két tenyerünk között kissé megsodorjuk és ráhelyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsire.

4.) A pogik tetejét lekenjük az enyhén felvert tojással és megszórjuk a sajttal. Bedugjuk a forró sütőbe és 15 perc alatt készre sütjük.

Ez a pogácsa amilyen könnyű elkészíteni, annyira finom is! Bátran ajánlom a kezdőknek is, mert biztos sikert arat és kedvet ad a további sütögetéshez! 😉

Tovább a blogra »