A pogácsa az, ami nálunk bármikor, bármilyen formában jöhet…:)
Most éppen pihe-puha tejfölös „formában”. Ez az egyik kedvencem, mert percek alatt összeállítható, mégis valami nagyon finom, kellemesen házias ízeket idéző finomság lesz a végeredmény.
A belseje puha, kellemesen sós, a teteje a tojás sárgától aranyló színű, a rajta lévő szórás pedig éppen attól függ, hogy mihez van kedvünk, így bátran variálható. Nekem most éppen pirított fekete és „hagyományos” szezámhoz, illetve durvaszemű tengeri sóhoz volt kedvem. 🙂
Talán sokan megbotránkoznak most azon…hogy a tészta hozzávalói között a libazsír is szerepel. Azonban ilyen mennyiségben, még nem árt nekünk…a pogácsának viszont annál többet segít. A tészta állaga sokkal omlósabb és finomabb lesz, nálam szinte alapszabály, hogy a pogácsákba ezt teszem, a margarinnal/ vajjal kombinálva.
A tésztát a szokásos módon altattam egy éjszakát a hűtőben, reggelire pedig frissen kisütöttem. Nincs is jobb, mint egy kora téli reggelen, teát kortyolgatva, komótosan reggelizni ebből a finomságból. Csak ajánlani tudom mindenkinek és szeretetteljes adventot kívánni, minden kedves olvasónak! 🙂
Hozzávalók 5-6 fő részére:
40 dkg liszt
1 kk sütőpor
7 dkg libazsír
8 dkg margarin
2 dkg friss élesztő (vagy fél tasak porélesztő)
2 db tojás sárgája (szobahőmérsékletű)
1 kis pohár tejföl (szobahőmérsékletű)
1 dl tej
1 kk cukor
2 tk só (aki sósabban szereti, mint én 2,5 teáskanállal is tehet bele)
A kenéshez és a szóráshoz:
1 db tojás enyhén felverve
1-1 ek fekete és fehér szezám lepirítva
½ durvaszemű tengeri só
½ ek köménymag
Ezek a feltétek helyettesíthetőek napraforgó, tök, len, stb. magvakkal is.
Elkészítés:
A langyos tejben elkeverjük a kávéskanálnyi cukrot és 10 perc alatt felfuttatjuk benne az élesztőt (Ha porélesztőt használunk, azt is futtassuk fel).
Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, összekeverjük a sütőporral és a sóval, hozzámorzsoljuk a vajat. Ezután hozzárakjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és a felfuttatott élesztős tejet. Alaposan összegyúrjuk, 5-6 percet dagasztjuk, majd meleg helyen legalább egy órán keresztül kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 1-2 cm vastagra kinyújtjuk, éles késsel rácsokat metszünk rá és tetszés szerinti méretű pogácsaszaggatóval, kiszaggatjuk. Ezután, ha másnap szeretnénk, frissen kisütni tegyük 7-8 órára a hűtőszekrénybe (vagy a teraszra… ha nem fog fagyni). Amennyiben rögtön szeretnék elkészíteni, tegyük a pogácsákat sütőpapíros tepsire, takarjuk le és kelesszük további 20 percet.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Amint letelt a kelesztési idő, kenjük le a pogikat az enyhén felvert tojással és szórjuk meg a tetszőleges feltéttel. Kisebb pogácsák esetén 15-18 perc alatt, nagyobb pogácsáknál 20-23 perc alatt süssük készre.
Hidegen kelesztésnél, hagyjuk szobahőmérsékleten 30 perc alatt „észhez térni” a tésztát, majd ezután dugjuk a forró sütőbe.
Egy-két napig is megtartja a frissességét, ha adunk neki annyi időt! 😉