Tejfölös pogácsa

A pogácsa az, ami nálunk bármikor, bármilyen formában jöhet…:)

Most éppen pihe-puha tejfölös „formában”. Ez az egyik kedvencem, mert percek alatt összeállítható, mégis valami nagyon finom, kellemesen házias ízeket idéző finomság lesz a végeredmény.

A belseje puha, kellemesen sós, a teteje a tojás sárgától aranyló színű, a rajta lévő szórás pedig éppen attól függ, hogy mihez van kedvünk, így bátran variálható. Nekem most éppen pirított fekete és „hagyományos” szezámhoz, illetve durvaszemű tengeri sóhoz volt kedvem. 🙂

Talán sokan megbotránkoznak most azon…hogy a tészta hozzávalói között a libazsír is szerepel. Azonban ilyen mennyiségben, még nem árt nekünk…a pogácsának viszont annál többet segít. A tészta állaga sokkal omlósabb és finomabb lesz, nálam szinte alapszabály, hogy a pogácsákba ezt teszem, a margarinnal/ vajjal kombinálva.  

A tésztát a szokásos módon altattam egy éjszakát a hűtőben, reggelire pedig frissen kisütöttem. Nincs is jobb, mint egy kora téli reggelen, teát kortyolgatva, komótosan reggelizni ebből a finomságból. Csak ajánlani tudom mindenkinek és szeretetteljes adventot kívánni, minden kedves olvasónak! 🙂

Hozzávalók 5-6 fő részére:

40 dkg liszt

1 kk sütőpor

7 dkg libazsír

8 dkg margarin

2 dkg friss élesztő (vagy fél tasak porélesztő)

2 db tojás sárgája (szobahőmérsékletű)

1 kis pohár tejföl (szobahőmérsékletű)

1 dl tej

1 kk cukor

2 tk só (aki sósabban szereti, mint én 2,5 teáskanállal is tehet bele)

A kenéshez és a szóráshoz:

1 db tojás enyhén felverve

1-1 ek fekete és fehér szezám lepirítva

½ durvaszemű tengeri só

½ ek köménymag

Ezek a feltétek helyettesíthetőek napraforgó, tök, len, stb. magvakkal is.

Elkészítés:

A langyos tejben elkeverjük a kávéskanálnyi cukrot és 10 perc alatt felfuttatjuk benne az élesztőt (Ha porélesztőt használunk, azt is futtassuk fel).

Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, összekeverjük a sütőporral és a sóval, hozzámorzsoljuk a vajat. Ezután hozzárakjuk a tojások sárgáját, a tejfölt és a felfuttatott élesztős tejet. Alaposan összegyúrjuk, 5-6 percet dagasztjuk, majd meleg helyen legalább egy órán keresztül kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, 1-2 cm vastagra kinyújtjuk, éles késsel rácsokat metszünk rá és tetszés szerinti méretű pogácsaszaggatóval, kiszaggatjuk.  Ezután, ha másnap szeretnénk, frissen kisütni tegyük 7-8 órára a hűtőszekrénybe (vagy a teraszra… ha nem fog fagyni). Amennyiben rögtön szeretnék elkészíteni, tegyük a pogácsákat sütőpapíros tepsire, takarjuk le és kelesszük további 20 percet.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Amint letelt a kelesztési idő, kenjük le a pogikat az enyhén felvert tojással és szórjuk meg a tetszőleges feltéttel. Kisebb pogácsák esetén 15-18 perc alatt, nagyobb pogácsáknál 20-23 perc alatt süssük készre.

Hidegen kelesztésnél, hagyjuk szobahőmérsékleten 30 perc alatt „észhez térni” a tésztát, majd ezután dugjuk a forró sütőbe. 

 

Egy-két napig is megtartja a frissességét, ha adunk neki annyi időt! 😉

Tovább a blogra »