Sok rosszat lehet hallani a Coláról…hogy mennyire egészségtelen és káros a szervezetünknek. Mi is igyekszünk keveset inni belőle, de valljuk meg, néha jól esik elkortyolni egy pohárkával ebből a jéghidegre hűtött italból. 🙂
Ennek a sütinek az alapötlete Stephanie Jaworski-tól a joyofbaking.com háziasszonyától származik (az eredeti recept ITT). Éppen az ő oldalán „szörföltem” amikor a szemem sarkában feltűnt egy csodásan kakaós süti, a tetején pörkölt dióval megszórva (náluk pekán). A kép alapján „kiáltozott” a sütiről, hogy mennyeien szaftos és jó állagú. Elhatároztam, hogy mindenképpen elkészítem. Nagyon meglepődtem, hogy a süti Colával készül, de aztán elemeztem a dolgokat…miért is ne? Az szénsavtól könnyed állagot kap és a cola íz a kakaóval biztosan ütős kombinációt eredményez…és valóban. Csodásan finom és szaftos, kényeztetően kakaós sütemény született. A cola íze nem üt át, de mégis több egy hagyományos kakaós sütinél. Nekünk nagy kedvencünk lett, biztosan elkészítem még többször is.
Hozzávalók 8 fő részére– én változtattam Stepanie receptjén, mert azt túl töménynek találtam (az eredeti receptbe több mint fél kg cukor kell, én ezt a felére redukáltam és így is kellően édes)
Tészta:
23 dkg finomliszt
15 dkg kristálycukor
2 mk szódabikarbóna
1 mk só
2 nagyobb tojás
150 ml joghurt (az amerikai recept szerint író)
1,5 tk vaníliaaroma
12 dkg vaj
2 púpozott evőkanál holland típusú kakaó
5 ek napraforgóolaj
250 ml coca- cola (nálam zéró, de lehet a hagyományos, piros címkés, esetleg a light változat is)
Kakaómáz:
15 dkg porcukor
10 dkg vaj
2 púpozott evőkanál holland típusú kakaó
1 dl coca- cola
1 tk vaníliaaroma
1 tk keményítő egy pici vízben feloldva
1/4 narancs leve (opcionális)
Szórat:
8 dkg dió, lepirítva és durvára vágva
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőnket 180 fokra.
Egy nagyobb keverőtálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, azaz a lisztet, a cukrot, a szódabikarbónát, és a sót, keverjük alaposan össze.
Egy másik tálba üssük bele a két egész tojást és keverjük össze a joghurttal és a vaníliaaromával.
Egy teflonlábasban, közepes lángon olvasszuk fel a vajat. Ezután adjuk hozzá a kakaóport, az olajat és a colát. Melegítsük forrásig és húzzuk le a lángról. Hagyjuk kb. 5 percig hűlni, majd öntsük a liszthez a tojásos keverékkel együtt. Alaposan keverjük össze. Ezt a masszát tegyük egy jól kivajazott tepsibe és az előmelegített sütőben kb. 30 percig süssük. Amikor már jónak gondoljuk, tűpróbával ellenőrizzük a tésztát (akkor jó, ha a tű- vagy fogpiszkáló „tiszta” amikor kihúzzuk a tésztából). Ezután vegyük ki és hagyjuk hűlni.
Közben készítsük el a mázat. Ehhez rakjuk egy teflonlábasba a cukrot, a vajat, a kakaót, az aromát és a colát, amikor forr, öntsük bele a keményítőt amit egy kis vízben simára kevertünk. Facsarjuk bele a narancs levét és forraljuk amíg közepesen sűrű nem lesz. Pár percig (kb. 5) hűtsük, majd öntsük le vele a tésztát. A tetejét szórjuk meg a pirított és durvára aprított dióval. Egy éjszakát hűtsük a hűtőben és másnap tálaljuk. Így tárolva akár 4-5 napig is kibírja…ha lesz rá lehetősége és el nem fogy! 🙂 Jó étvágyat hozzá!