Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Hajtovány- kolbászkrémmel és bazsalikomos sajtkrémmel

Az elmúlt héten csupa egészséges finomságot osztottam meg Veletek. Néha azonban olyan jól esik bűnözni is…:)
A hétvégére, házi kolbászkrémes hajtoványt készítettem. Azoknak, akik kevésbé szeretik az intenzív ízeket, készült egy sajtos változat is, amit egy kis bazsalikommal bolondítottam meg. Isteni, puha és mégis ropogós, sós finomság sült ki belőle.
A hajtovány, egyébként egy vajdasági eredetű „pogácsa” fajta. A készítése hasonló bejgliéhez, de már a sütés előtt felszeleteljük trapézokra, és így kerülnek a sütőbe. Langyosan szinte abbahagyhatatlan…jó étvágyat kívánok hozzá! 🙂

IMG_5064_9

Hozzávalók: (2 db közepes tepsire való mennyiség)

Kolbászkrém:
½ szál jó minőségű, kevésbé zsíros parasztkolbász
2 db keménytojás
½ fej lilahagyma
1 tk paprika
só és bors, ízlés szerint
1,5 ek tejföl  

A kolbászt meghámozzuk és a többi hozzávalóval együtt kockára aprítjuk. Ezután berakunk mindent az aprítóba és krémesre aprítjuk.

Sajtkrém:
15 dkg jó minőségű sajtkrém
1 mk só
1 tk szárított bazsalikom
1 gerezd reszelt fokhagyma

A sajtkrém készítése szintén egyszerű feladat, hiszen nincs is más dolgunk, mint a hozzávalókat összekeverni.

Tészta:
30 dkg finomliszt
18 dkg kenyérliszt
1 ek búzasikér (ez elhagyható, de akkor egy evőkanálnyi liszttel helyettesítsük)
2 tk só
1 tojás
1 mk porcukor
1 cs. szárított élesztő (vagy, ½  kocka friss élesztő)
3 dl langyos tej
1 ek tejföl
0,5 dl olaj (nálam ezúttal napraforgó, de jó az olíva is…habár ez „egészségesebb, de én azért nem ezt választottam, mert enyhe zöld színt ad a sütinek…)

Szóráshoz és kenéshez:
5 dkg reszelt sajt
1 ek pirított szezámmag
1 ek pirított fekete szezámmag
1 db tojás

A liszteket rakjuk egy tálba és keverjük össze a sóval és, ha használunk ilyet, a sikérrel. Ezután mehetnek hozzá a szobahőmérsékletű (!!) nedves hozzávalók és a langyos, cukros tejben kissé felfuttatott élesztő. Keverjük össze, csináljunk belőle cipót és lisztezett felületen dagasszuk kb. 10 tíz percig. Ezután rakjuk enyhén kiolajozott tálba és egy óra alatt kelesszük a duplájára.

IMG_5046_1

Ha megkelt a tésztánk, vágjuk két egyenlő cipóra és nyújtsuk ki. Az egyik felét kenjük meg a sajtkrémmel, a másikba mehet a kolbászkrém. A tésztákat tekerjük fel, ügyeljünk, rá, hogy a töltelék ne buggyanjon ki…ezt úgy tudjuk megelőzni, hogy a feltekerés előtt behajtjuk a négy oldalát és így tekerjük fel a tésztát.

IMG_5048_2

IMG_5050

Amint elkészültek a hengerek pihentessük újabb 20 percet (vagy egy éjszakát a hideg hűtőben), sütés előtt vágjunk trapézokat, kenjük le az enyhén felvert egész tojással.

IMG_5057_5

IMG_5053_3

IMG_5054_4

 

IMG_5058_6

 

Én a kolbászkrémeset pirított kétféle szezámmaggal szórtam be, még a sajtosat jó vastagon megpakoltam sajttal. 190 fokra előmelegített sütőben 20 percig süssük! 🙂

IMG_5061_7

IMG_5062_8

IMG_5065_10

IMG_5067_11

K_1

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!