Tökös pompos

Ki ne ismerné, és ki ne szeretné a Töki pompost? Én ennek a finom ételnek az őszi változatát készítettem el. A tetejére a megszokott feltéteken kívül (azaz húsos kolozsvári szalonna, a lilahagyma és a sajt mellett) sült sütőtököt raktam. A megszokott ízvilág, így kapott egy kis pluszt… nagyon finom és laktató szombati ebéd kerekedett belőle… bátran próbáljátok ki Ti is. 🙂

Hozzávalók 5 fő részére:

25 dkg kenyérliszt

1 ek búzasikér (elhagyható)

1 dl langyos víz

1 dkg élesztő

1 mk majoranna

1 mk só

1 mk cukor

1 tojás

frissen őrölt bors

Feltét:

1 kis pohár tejföl

2 gerezd fokhagyma (reszelve)

só és bors, ízlés szerint

10 dkg kolozsvári szalonna

½ fej lilahagyma

20 dkg előre lesütött sütőtök

15 dkg sajt, ízlés szerint (nálunk 10 dkg trappista és 5 dkg feta)

Elkészítés:

A langyos vízben keverjük el a kiskanálnyi cukrot és morzsoljuk bele az élesztőt. Tíz percet rakjuk félre és hagyjuk felhabosodni, felfutni.

A lisztet szitáljuk egy tálba és keverjük össze a sikérrel, a sóval, borssal és a majoránnával. Ezután tegyük bele a nedves hozzávalókat is, azaz a szobahőmérsékletű egész tojást és a felfutott élesztős vizet. Lisztezett felületen dagasszunk kb. 10 perc alatt, puha, könnyen formázható tésztát. Tegyük enyhén kiolajozott tálba és egy óra alatt kelesszük a duplájára. Ezután nyomkodjuk kiolajozott tepsibe és további 20 percet kelesszük, letakarva.

Eközben a tejfölbe reszeljük bele a fokhagymát, sózzuk és borsozzuk. Kenjük le vele a másodjára megkelt tészta felületét és pakoljuk rá a feltétet.

 

200 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt süssük készre. Friss salátával, vagy savanyúsággal tálaljuk! 🙂

Tovább a blogra »