Az ősz nem múlhat el almás pite készítése nélkül, ezért a blogra is kell, hogy kerüljön egy jól bevált recept! 🙂
Aki gyakran olvassa a bejegyzéseimet, tudhatja, hogy szeretem, az egészséges hozzávalókat, de néha én is elcsábulok egy-egy kalóriadúsabb édesség láttán…
Ez az süti viszont nem olyan…azért készítem tönkölylisztből, mert egyszerűen így jobban ízlik, mint a hagyományos változat. Ennek a lisztfélének a diós- magvas aromája sokkal jobban passzol a fahéjas- almás ízhez, mint a finom, vagy más fehérliszteké. A tésztába nem kell zsiradék, mert a görögjoghurt, amit használtam, elegendőt tartalmaz ahhoz, hogy a tészta összeálljon. Érdekes, hogy a végeredmény mégis csodásan puha és omlós…
Próbáljátok ki ezt az egyszerű, de nagyon finom sütit, főzzetek hozzá egy jó forró mézes teát, és bújjatok a meleg pokróc alá a kedvenc könyvetekkel. Igazi, őszi kikapcsolódás…;)
Hozzávalók:
Tészta:
12 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
8 dkg fehér tönkölyliszt
1 tk sütőpor
1 csipet só
1 ek stevia
1 tk fahéj
13 dkg görögjoghurt
1 db tojás
Töltelék:
5 db közepes alma (reszelt)
1 ek stevia
1 tk fahéj
1 mk gyömbér (vagy mézeskalács fűszerkeverék)
A tetejére:
1 db tojás
Elkészítés:
A liszteket tegyük egy tálba. Keverjük hozzá a sütőport és az egy csipet sót, a steviát és a fahéjat. Ezután mehet bele a joghurt és az enyhén felvert tojás is. Könnyen formázható, ruganyos tésztát gyúrjunk. Fóliával takarjuk le és 30 percet pihentessük.
Eközben hámozzuk meg és reszeljük le az almát. Pár percet hagyjuk állni, majd alaposan nyomkodjuk ki. Ezután a lereszelt almát keverjük össze a steviával és a fűszerekkel.
A tésztát vágjuk két cipócskára és nyújtsuk ki. A tészta egyik felét rakjuk a kivajazott tepsire és villával szurkáljuk meg a felületét.
Ezután egyenletesen oszlassuk el rajta az almás tölteléket.
A tészta másik, szintén kinyújtott felé erre rakjuk rá. Kenjük le az enyhén felvert egész tojással. Előmelegített 180 fokos sütőben 35 percet süssük.
Tálaláskor meghinthetjük fahéjas, vagy sima porcukorral. Egy azonban biztos…azon melegében (na jó, kb. 15 hűlés után…) a legfinomabb…;)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: