Kakukkfüves, fokhagymás perecek (gluténmentes)

Szeretjük a sós ropogtatnivalókat, ezért igyekszem, hogy otthon is mindig legyen kéznél valami…:)

Mivel a teraszon, a kisládában nevelgetett kakukkfüvem kezdi magát megadni az időjárás viszontagságainak, így most mindenbe, amibe csak lehet, ez a fűszer kerül.

Ezekbe az omlós percekékbe is jutott, az illatos fokhagyma mellett.

Ajánlom sör vagy borkorcsolyának, antialkoholistáknak TV előtti nasizáshoz. 🙂

Hozzávalók (egy nagyobb tepsihez):

15 dkg rizsliszt (nem gluténmentes változatban, finomliszt)

5 dkg kukoricaliszt

1 mk sütőpor

1 tk só

5 dkg libazsír (ettől lesz igazán omlós és ízletes-, de helyettesíthető 8 dkg vajjal)

2 ek tejföl

1 db tojás

1 gerezd fokhagyma (reszelve)

6-8 ág kakukkfű leszedett levelei

frissen őrölt bors, ízlés szerint

A kenéshez:

1 db tojás

kb. 1 ek pirított szezámmag

Elkészítés:

A liszteket keverjük össze a sütőporral és sóval. Ezután üssük hozzá a tojást, majd tegyük bele a zsiradékot és a tejfölt is. Reszeljük bele a fokhagymát és rakjuk hozzá a kakukkfüvet és a borsot. Gyúrjunk jól formázható tésztát és pihentessük hideg helyen kb. 10-15 percet.

Lisztezett felületen nyújtsuk ki és szaggassunk belőle perceket (vagy tetszőleges formákat). Rakjuk sütőpapíros tepsire, kenjük le az enyhén felvert tojással és szórjuk meg a szezámmaggal.

Előmelegített 180 fokos sütőben 13 percet süssük.

Tovább a blogra »