Új játék vette kezdetét a gasztrobloggerek körében, ez nem más, mint a „Lássunk Világot a konyhában” c. játék. Háziasszonya a „Habverő és Fakanál” blog szerzője Melinda, aki nagyon jó témát választott az első fordulónak: az erdélyi konyhát! 🙂
Ezt a játékot egyébként, mintha, ha csak nekem találták volna ki. Imádok az ízek világában kalandozni és más nemzetek ételeit, süteményeit kipróbálni.
Erdélyről az első dolog, ami nekem eszembe jut az a finom, autentikus módon, faszénen készülő kürtöskalács…
Sajnos ezt otthoni (pláne lakásban) körülmények között nem lehet kivitelezni, de semmiképpen sem lehetetlen jót készíteni. Nekem sikerült olyan kalácskákat sütnöm, ami kívül ropogós, belül puha és lágy…higgyétek el, otthon Ti is képesek lesztek mennyei kürtöskalácsot sütni! Ennek a receptjét szeretném most Veletek megosztani.
Hozzávalók 10 db-hoz:
30 dkg finomliszt
1 mk só
1,5 ek vaníliáscukor (2 csomag)
1 tk cukor
1 tojássárgája
1,5 dl langyos tej
1 dkg élesztő
2,5 dkg olvasztott és langyosra kihűtött vaj
a kenéshez és a szóráshoz:
2 dkg olvasztott vaj
2 ek kristály (vagy barnacukor)
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk egy tálba, keverjük össze a sóval és a vaníliás cukorral. A langyos tejben keverjük el az egy teáskanálnyi cukrot és 10 perc alatt futassuk fel benne az élesztőt. A lisztes keverékhez ekkor adjuk hozzá a tojássárgáját, a vajat, és az élesztős tejet. Alaposan dagasszuk meg és 1 óra alatt kelesszük duplájára a tésztát.
Ezután, lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát és vágjunk belőle vízszintesen 10 db csíkot.
A mini habrolóformákat kenjük le olvasztott vajjal és tekerjük rá a tésztacsíkokat, szorosan, de ne fedjék egymást! Ezután, görgessük meg egy kicsit a pulton (hogy a ne maradjanak rések a rolóformán).
Rakjuk őket sütőpapíros tepsire és pihentessük őket, egy éjszakát a hűtőszekrényben. Amennyiben, még aznap szeretnénk kisütni, elegendő 30 percet szobahőmérsékleten másodjára is megkeleszteni. Amint ezen a lépésen túlvagyunk, kenjük le olvasztott vajjal a tekercseket és görgessük meg a kristálycukorban.
A sütőt GRILLFUNKCIÓN melegítsük elő 180 fokosra és rakjuk be a kalácsokat a sütőbe. Minden 4. percben forgassunk rajta egy negyed fordulatot (én ezt egy fakanál szárának segítségével végeztem el). Hozzávetőleg 16 perc alatt mosolygósan arany-barnára sülnek a kalácskák. Aki még szeretné, fél melegen megforgathatja fahéjas-cukorban, kókuszreszelékben, darált dióban… amihez csak kedve tartja.
Tálaljuk még langyosan! 🙂 A kóstolás után pedig senkinek nem lesz kérdés miért is ez az erdélyi finomság a magyarok egyik kedvenc édessége.
A legnagyobb öröm, amikor valakitől visszajelzést kapok, hogy elkészítette a receptemet… A kürtös kalácsot Edit is megsütötte. Köszönöm, gyönyörűek lettek:
(Edit nagyobb kalácsokat készített. A sörös dobozt lealufóliázta, és arra csavarta rá a tésztát. Próbáljátok ki ezt a módszert is, hiszen nagyon jól működik “forma” nélkül is! 🙂 )