Reform túrógombóc kukoricadarával, mézes- fűszeres sült rebarbarával (24. blogkóstoló)

Kevés olyan desszert van, aminek az elkészítésébe nem szívesen vágok bele, de sajnos a túrógombóc nálam ilyen…pedig imádom és az egyik nagy kedvencem.

Akárhányszor készítettem pár perc főzés után mindig darabjaira hullott és végeredmény az volt, hogy „túrómorzsát” ettünk a gombóc helyett. Szégyen ide vagy oda…nekem ez valamiért nem ment. De nem vagyok az a típus, aki könnyen feladja dolgokat… addig nem nyugodhattam, amíg el nem készítettem a tökéletes állagú túrógombócot.

Ezt pedig nem másnak, mint a 24. blogkóstolónak és annak háziasszonyának, Melindának köszönhetem! 🙂 Ebben a fordulóban az ő receptjei közül kellett választanom, ekkor találtam rá erre a szimpatikus túrógombóc receptre.

Tetszett, hogy búza helyett kukoricadarával készül, és ami a legjobb benne, hogy a gombócokat nem kell főzni, ennek ellenére mégis légiesen könnyed és puha gombóckákat kapunk.

Melinda nektarinnal tálalta, de én már nem jutottam ilyenhez, ezért fűszeres sült rebarbarát kínáltam hozzá, ami nagyon jól passzol a túróhoz. A rebarbarát narancslében, finom fűszerekkel és mézzel sütöttem meg a sütőben…

Köszönöm Melindának, minden túlzás nélkül állítom, hogy ez lett életem legjobb túrógombóca, nektek is szeretettel ajánlom! 🙂

Eredeti recept ITT olvasható.

Hozzávalók 2 személyre (kicsit változtattam az arányokon, mivel kisebb adag készült)

2 dl víz

5 dkg kukoricadara

1 csipet só

1 citrom reszelt héja

18 dkg (bio) turó

1 tk folyékony édesítő, vagy 1 ek kristálycukor

5 dkg zsemlemorzsa

Sült rebarbara:

30 dkg megmosott és felaprított rebarbara

1,5 dl narancslé (100%-os, vagy frissen facsart)

2 tk méz (nálam repce, de bármilyen jó)

4 db zöld kardamom magjai, mozsárban megtörve

2 db csillagánizs

½ mk gyömbér

Joghurtmártás:

½ pohárka joghurt

1/2 mk édesítő, vagy 1 mk cukor

¼ citrom leve

Elkészítés: Kezdjük a rebarbarával. A zöldséget (mert a rebarbara zöldség) mossuk meg és aprítsuk fel 3-4 cm-es darabokra. Rakjuk egy hőállótálba. Ezután készítsük el a levet, amiben megsütjük. A narancslevet keverjük össze mézzel és adjuk hozzá a fűszereket. Ezt a keveréket öntsük rá a rebarbarára, törjük rá a két csillagánizst és előmelegített 180 fokos sütőben 35 percig süssük.

A gombócok forgatásához egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a morzsát.

A gombócot a következő módon készítsük el. Tegyük fel a vizet forrni, rakjunk bele egy csipet sót. Amikor lobog öntsük bele a kukoricadarát és folyamatos keverés mellett főzzük jó sűrűre, ehhez kb. 3-4 perc kell. Ezután húzzuk le a tűzről és hűtsük langyosra. Ezt követően mehet hozzá a megtört túró, az édesítőszer (vagy a cukor) és a citrom héja. Alaposan keverjük össze. Nedves kézzel formázzunk tetszőleges méretű gombócokat, és forgassuk meg a panírmorzsában.

Tálaljuk a langyosra hűlt és karamellizálódott fűszeres rebarbarával és a joghurtmártással (ennek elkészítéséhez, csak össze kell keverni a hozzávalókat). Nagyon finom desszert! 🙂

 

 

Tovább a blogra »