Igen, újra áfonya… mert imádom és egyszerűen az idén nem tudok belőle betelni.:)
Igaz, ez a tortácska a barátnőmnek, születésnapjára készült, tehát nem én voltam a végső fogyasztó…:P
A sütemény alapja linzertészta, amit ezúttal egy evőkanálnyi tejföllel lazítottam, így a végeredmény egy puha, mégis omlós tésztaalap lett. Ezen az alapon finom, vaníliás-citromos túrókrém terül el, amit áfonyával kevertem. A torta tetejét pedig az alaptésztából készült golyócskákkal és áfonyával raktam ki. Nemcsak mutatós, de sok visszajelzés szerint (és ami a legfontosabb a szülinapos szerint is..:), nagyon finom és könnyed, nyári sütemény.
Hozzávalók 6 szelethez:
Tészta:
20 dkg liszt (finom)
1 késhegynyi sütőpor
1 csipet só
10 dkg hideg felkockázott vaj
1 ek tejföl
5 dkg porcukor
1 tojás sárgája
Töltelék:
25 dkg túró
2 db tojás
125 gr tejföl
4 ek fruktóz (cukor)
1 tk vaníliaaroma
1 citrom reszelt héja
10 dkg áfonya
A tetejére további 10 dkg áfonya
Elkészítés:
A sütemény elkészítését a tésztával kezdjük. A lisztet egy tálba rakjuk, összekeverjük a sütőporral és a csipet sóval. Ezután összemorzsoljuk a hideg vajjal, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját, a tejfölt és a cukrot. Közepesen lágy tésztát gyúrunk és amíg a tölteléket készítjük a tésztát pihentetjük.
A töltelékhez egy tálban, villával összetörjük a túrót, ezután hozzárakjuk a tojásokat, a tejfölt, a citromhéját, a cukrot és a vaníliát, alaposan összekeverjük. Ezután a megmosott és lecsepegtetett áfonyát is hozzárakjuk és azzal is óvatosan összeforgatjuk.
A tésztát két egyenlő részre osztjuk és az egyik felét kinyújtjuk. Egy előzetesen kivajazott kisméretű tortaformába nyomkodjuk. Az alját villával kiszurkáljuk és ráöntjük a túrós- áfonyás masszát.
Ezután a megmaradt tésztából golyócskákat formázunk és kirakjuk vele a tortát úgy, hogy egy szem áfonyát egy golyócskával felváltva körberakjuk a tetején.
Előmelegített 180 fokos sütőben 30 percet sütjük. Langyosan tálalva ugyanolyan finom, mint lehűtve, jó étvágyat hozzá! 🙂