Megígértem, hogy minden legújabb, kikísérletezett kenyeremről, kiflimről és zsemlémről beszámolót írok…íme a legújabb! 🙂
Szeretném hangsúlyozni, hogy ez a finomság a neve ellenére nem túlzóan fűszeres, így azok is bátran elkészíthetik, akik egy kicsit tartanak a fűszeres ízektől. Csak nagyon halványan lehet az ízében felfedezni a feketebors, a paprika és a kömény ízét.
Én minden esetben éjszakai hideg kelesztéssel készítem a péksütieimet, nemcsak azért, mert így reggel frissen kisülve tudjuk fogyasztani, de azért is, mert felfedeztem, hogy a hosszú és lassú kelés miatt a tészta sokkal könnyebb és levegősebb lesz. Ennél is leteszteltem, hogy 4 darabot frissen kisütöttem vacsorára, a maradékot pedig beraktam a hűtőszekrényben és ott altattam egy éjszakát, majd másnap kisütöttem. Ez a változat sokkal könnyedebb és légiesebb lett, mint az „esti”… habár ízre az is nagyon finom volt. Mindenki készítse el a neki legjobban tetsző változatot, vagy azt, amit az ideje leginkább enged…:)
Hozzávalók Kb. 10 db közepes kiflihez:
Kovász:
10 dkg kenyérliszt
1 dl langyos víz
2 dkg élesztő
1 tk cukor
A kovászt elkészítjük. Ehhez a langyos vízbe belerakjuk a cukrot és egy kicsit elkeverjük benne. Hozzámorzsoljuk az élesztőt és csomómentesre keverjük. Ezután hozzárakjuk a lisztet és csomómentes, palacsintatészta sűrűségű tésztát keverünk belőle. Frissen tartó fóliával letakarjuk, és 4-6 órát pihentetjük szobahőmérsékleten (ebben a hőségben 2-3 óra is elég neki).
Tészta:
30 dkg kenyérliszt
1 mk sütőpor
2 tk só
1 mk fűszerpaprika
frissen őrölt bors, ízlésünk szerint
késhegynyi őrölt kömény
1 tk búzasikér
1 kis doboz natúrjoghurt
1 ek olívaolaj
0,5 dl langyos víz
+ a kovász
A nyújtáshoz 1-2 ek olívaolaj
A tészta elkészítéséhez nincs is egyéb dolgunk, mint a hozzávalókat egy nagy tálba rakni, összekeverni és elkezdeni dagasztani. Amikor a kissé tésztánk összeállt, borítsuk enyhén olajozott munkafelületre. Ne ijedjünk meg, mert igen makacs tésztafajta, de meg kell vele küzdeni. Ha nagyon ragadna, olajozzuk újra a munkafelületet és dagasszuk kitartóan legalább 10-15 percet. Ezután a tésztát rakjuk egy tálba, takarjuk le folpack-kal és kelesszük 60 percet.
A kelesztési idő letelte után nyújtsuk kb. 0,5 cm vastagra és formázzunk belőle kifliket. A kör alakúra kinyújtott tésztát vágjuk cikkelyekre, majd minden darabot (háromszöget) a szélesebb oldalukról befelé haladva sodorjunk fel.
Hagyjuk másodjára is megkelni 30 perc alatt szobahőmérsékleten, vagy egy éjszakát a hűtőszekrényben.
Sütés előtt kenjük le felvert, egész tojással és szórjuk meg lenmaggal (esetleg köménnyel, vagy ami legközelebb áll az ízlésünkhöz). Előmelegített 200 fokos sütőben 25 percet süssük.
Szendvicsalapnak, levesek mellé kiváló! 🙂
A kifliket Mónika is elkészítette, ezt nézzétek milyen szépek…szinte az illatukat is érzem! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: