A VKF. az egyik kedvenc „blogos” játékom. Minden fordulóban más és más témában próbálhatjuk ki kreativitásunkat a kulinária világában. A mostani forduló házigazdája a http://konyhavirtuoz.blogspot.hu/, egy igazi aktuális témát talált, ami a következő: „nyári ízek télire”. Nincs is jobb annál, mint amikor az álmos őszi időben, vagy a téli zimankóban egy-egy üveg nyarat csempészhetünk a konyhánkban. Legyen az „napsugaras” barack, vagy édes eperlekvár, esetleg egy finom, „nyár ízű” gyümölcskompót…
Van egy olyan gyümölcs (?), amit én egész évben hiányolok, és ami nagyon rövid ideig kapható a boltokban, piacokon. Ez a rebarbara, kesernyés, pikáns íze- édes gyümölcsökkel társítva mennyei kombináció. A legnyerőbb párost az eperrel alkotja, de mivel ezt a finomságot én már az eperszezon után készítettem, ezért egy másik hozzáillő gyümölcsöt választottam, ez pedig az igazi lédús, édes narancs. Az ízét egy picit megbolondítottam egy kicsi fahéjjal és csipet gyömbérrel. Egy kis üvegnyi különlegesség született, ami nagyon-nagyon finomra sikeredett. Egyik reggelire tönkölylisztes gofrit készítettem mellé, aminek a receptjét szintén olvashatjátok.(Egyébként a bátrabbak kipróbálhatják grillezett csirkemell, vagy grillsajt mellé is, remek kombináció azzal is…én megkóstoltam.) Jó étvágyat hozzá és jó befőzést mindenkinek!
Hozzávalók 1 db standard befőttes üveghez:
4-5 nagyobb szál rebarbara
2 db nagyobb narancs
20 dkg stevia (vagy világosbarna nádcukor, esetleg sima cukor)
1 tk fahéj
1 mk gyömbér
½ citrom leve
1 tk vanília kivonat
Elkészítés:
A narancsokat alaposan megmossuk, és a héjukat lereszeljük. Ezután meghámozzuk, a húsát kockákra vágjuk. A rebarbarát megpucoljuk, és kisebb darabokra vágjuk. A gyümölcsöket egy tapadásmentes teflonlábasba tesszük, hozzárakjuk a cukrot, a fűszereket, a narancs reszelt héját és a citrom levét. Ezután alágyújtunk, és az egészet összefőzzük. Nagyjából 45-50 perc alatt megfelelő sűrűségű lekvárrá főzzük.
Ezután kifőzött, steril üvegbe kanalazzuk, lezárjuk és 30 percre fejre fordítjuk az üvegeket.
Ez biztosítja, hogy a lekvár ne romoljon meg (ha egészen biztosak akarunk lenni, száraz dunsztot is készíthetünk, amiről itt olvashattok). Mivel én egy üveggel készítettem, a kihűlés után hűtőbe raktam. Egy hónap után nyitottam ki, semmi baja nem volt. Felbontott állapotban 2-3 hétig a hűtőben is eláll. Édes és sós ételek mellé is kiváló.
+ recept
Tönköly gofri (2 személyre)
3 ek teljeskiőrlésű tönkölyliszt
2 ek fehér tönkölyliszt
1 tk sütőpor
3 dkg olvasztott és kihűtött vaj
1 cs. vaníliás nyírfacukor (vagy sima vaníliáscukor)
1 db egész tojás
1 dl kókusztej (vagy tehéntej, esetleg más növényi tej)
0,5 dl szódavíz
1 mk vanília kivonat (elhagyható)
A lisztet és a sütőport összekeverjük. Hozzáadjuk a cukrokat és beleütjük a tojást, hozzáöntjük a vanília kivonatot, és a szódavízzel csomómentesre keverjük. Ezután felöntjük a kókusztejjel. A sima palacsintatésztánál sűrűbb alapot kell kapnunk. 10-15 perc pihentetés után, gofrisütőben 3-4 perc alatt megsütjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: