Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Diós Linzer- házi málnalekvárral

Vannak azok a klasszikus sütik, amiket sosem lehet megunni. Mindig jól esik belőle egy-két szelet, vagy darabka. A jó kis „nagymamiféle” linzer is ilyen… emlékszem, amikor kicsi voltam, volt nekünk egy régi fém süteményes dobozunk és az rejtette ezt a finomságot. Szinte mindig volt belőle otthon, ezt majszoltuk a délutáni teához, kávéhoz. Anyukám a mai napig szinte kivétel nélkül csipkebogyólekvárral tölti. Én most csaltam egy picit és házi málnalekvárral töltöttem…a tetejét megszórtam ropogós, pirított dióval és virágos papír kapszliba raktam. Bevallom nagyon csinosak lettek… és amellett, hogy szép, még finom is.:)
A tészta 3:2:1-es aránya garantálja a porhanyós omlósságát (azonban nagyon ügyeljünk a sütési idő betartására). Ízlésünk szerint rakhatunk bele sárgabarack, szilva, eper, de én a pikáns ribizli lekvárral is el tudom képzelni.
Ajándékba vittem őket és nagy sikert arattam velük. Mindenkinek jó szívvel ajánlom tehát ezt a régi klasszikust, amit mindenki szeret…:)

IMG_3897_6

Hozzávalók:

Tészta:

30 dkg finomliszt
1 tk sütőpor
1 csipet só
20 dkg margarin
10 porcukor
1 cs. vaníliáscukor
1 tojás sárgája

A töltéshez: kb. 20 dkg lekvár ízlésünk szerinti ízben
A tetejére : 5 dkg apróra vágott dió

Első lépésként, száraz serpenyőben megpirítjuk az apróra vágott diót, kb. 5 perc alatt.

IMG_3888

A lisztet összekeverjük a sütőporral és a sóval. Belerakjuk a kockára vágott margarint, majd két tenyerünk segítségével morzsát készítünk belőle, ezután keverjük hozzá a cukrokat, üssük bele az egy tojássárgáját és gyúrjunk belőle lágy tésztát.

IMG_3890_2

 

IMG_3892_3

Lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagra nyújtsuk ki és szaggassuk ki a tetszés szerinti linzerformával. Tegyük sütőpapíros tepsibe és minden másodikat szórjuk meg a pirított dióval. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük 9 (!!) percet. Vigyázzunk, ne barnuljon meg a linzerünk, mert akkor már nem lesz olyan omlós és az íze is keserű lehet…

IMG_3893_4

 

IMG_3896_5

Ezután még langyosan töltsük meg a lekvárral, szórjuk meg a diós tetejüket porcukorral és mihamarabb rakjuk lezárt dobozba. Ez garantálja, hogy porhanyós maradjon. Szerencsére légmentesen záródó dobozban, akár egy-két hétig is eláll, így rögtön készíthetünk belőle akár dupla adagot is…:)

 

 

IMG_3900_9

 

IMG_3901_10

 

IMG_3902_12

 

k_1

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!