Ebben a hőségben nem sokunknak van kedve a sütőt bekapcsolni…a sütit viszont ilyenkor is megkívánjuk. 🙂
Az ilyen esetekre kiváló ez a gyorsan elkészíthető reform sütemény, ami nálunk a családban és a barátok körében is mindig sikert arat.
Nevezhetjük a kókuszgolyó egyik alternatívájának és, hát a kókuszgolyót ki nem szereti? 🙂 Annyi a különbség, hogy a kekszdarához én diabetikus, cukormentes háztartási kekszet daráltam, a kókuszt pedig finom puffasztott amaránttal helyestesítettem.
De mi is ez az amaránt és miért nevezzük reform hozzávalónak?
Az amaránt az inkák kincsének is szokás nevezni, hiszen ennek a népcsoportnak egyik mindennapi tápláléka közé tartozott. A növény a disznóparéjfélék családjának tagja. Magas fehérjetartalma jól hasznosul, ami hőkezeléssel fokozható. A gluténmentes étrendhez jól használható. Az aminosavak közül a lizintartalma meghaladja társai értékeit. Rosttartalma javítja az emésztést, segíti a méreganyagok kiürítését. Kitűnő vas-, kalcium-, kálium-, magnézium- és cinkforrás. Mivel az amarántból ezeknek az ásványi anyagoknak a biológiai hasznosulása kiváló, megnövekedett szükséglet esetén (pl. terhesség, szoptatás, sport, vegetarianizmus) és hiánybetegségek (pl. csontritkulás, vérszegénység, kimerültség) étrendjében is gyógyhatású élelmiszerként szerepelhet. Vitaminok közül említést érdemel a magas B2- és B6-vitamin-tartalma. Az amarántmag olajtartalma 8-10%, melyben a telítetlen linol- és linolénsav dominál. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású szkvalént, amely a sejtmembrán természetes alkotóelemei közé tartozik. (forrás:http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/hajdina_amarant_quinoa_egeszseges_algabonak/20141017153408)
Mivel ilyen sok pozitív tulajdonsággal rendelkezik, ezért igyekszem ezt a gabonapótlót a mindennapi étrendünk szerves részévé tenni. Most ez a finom nasi készült belőle. Én kirándulásra vittem, de gyorsan összedobható, ha vendégségbe megyünk, bulira, vagy gyerekzsúrra. Az apróságok szeretik a puffasztott amaránt állagát és szívesen eszik, nekünk pedig jó, hogy egy picit egészségesebb édességre is elcsábíthatjuk őket! 😉
Hozzávalók kb. 15 közepes méretű golyóhoz:
16 dkg cukormentes háztartási keksz, darálva (vagy sima kekszdara)
5 ek puffasztott amaránt
2 ek fruktóz (vagy más édesítő, esetleg kristálycukor)
1 cs. vaníliás nyírfacukor (vagy vaníliás cukor)
1 ek hollandtípusú kakaópor
1 tk fahéj
8 dkg vaj (margarin)
3 ek sűrű (cukrozatlan) szilvalekvár
A forgatáshoz kb. 4-5 ek puffasztott amaránt
Elkészítés:
Az első 6 hozzávalót, azaz a száraz hozzávalókat összekeverjük.
Ezután mehet bele a kockára vágott vaj és a kemény lekvár. Keverjük össze és ellenőrizzük, hogy megfelelő állagú-e, azaz formázhatóak e golyók belőle.
Amennyiben igen, készítsük el őket és hempergessük meg a puffasztott amarántban, úgy, hogy minden oldalát nagyjából befedje.
Ezután, ha szeretnénk, tegyük papír kapszliba és fogyasztás előtt még hagyjuk a hűtőben 1-2 órácskát dermedni. Jó étvágyat hozzá! 🙂
Köszönöm a hozzászólást! 🙂 A fruktóz valóban nem 0 Kcal, mint az eritrit, de mivel ez a legtermészetesebben előforduló cukorfajta, ezért a reformétkezéshez jobban ajánlom, mint más édesítőszereket.
Hozzáteszem, az eritritet én is gyakran használom, ha olyan édességet szeretnék készíteni aminek alacsony a kalóriatartalma. 🙂 Valóban nem rontja el a desszertek ízét, állagát én is bátran ajánlom a fogyókúrázóknak! 🙂
Szia!
Nagyon jó recept! 🙂
Annyit tennék hozzá, remélem, nem veszed zokon, hogy a fruktóz fogyókúrázóknak nem megfelelő édesítő, mivel sok kalória van benne, ezért tévhit, hogy ezt nyugodtan lehet enni. Ajánlanám helyette az eritritet, ami 0 kcal, ízre, állagra ugyanolyan, mint a cukor, és nem mesterséges. 🙂
Tudom, hogy a cím reform és nem fogyókúrás ételek, de talán sokan idetévednek fogyókúrás céllal.
Üdv,
Éva