Mostanában kezdem megtapasztalni, hogy az igazán finom, foszlós és könnyű végeredményért szabályszerűen harcot kell vívni a tésztával. 🙂
Az összeállítás után nem szabad abba a hibába beleesni, hogy liszttel „javítjuk” az állagát, hogy minél könnyebben tudjunk vele dolgozni…akkor jó, ha nyúlós és ragadós, ekkor kezdődik ugyanis a „küzdelem”.
Olajozott munkafelületen addig kell dolgozni, dagasztani, húzni a tésztát, amíg meg nem adja magát, megszelídül és könnyen kezelhetővé nem válik. Ez (akárcsak a sajtos kifli esetén) legalább 15 percig tart. A munkát és az erőfeszítést viszont kétségtelenül megéri, mert a végeredmény a boltinál is ezerszer finomabb péksütemény. Mi reggelire ettük és a fogyasztása közben nagy bókot kaptam…Z szerint ugyanis az a sajnálatos az egészben, hogy jó, hogy a recept felkerül a blogra, de kár, hogy az ízét és az illatát nem lehet „felrakni”…ezért javaslom, hogy ti is mindenképpen készítsétek el! 😉
Kovász:
1 dl langyos víz
1 tk porcukor
8 dkg kenyérliszt
2 dkg élesztő
A kovászhoz a langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd mehet rá a cukor. Ezt jól elkeverjük (amíg teljesen fel nem olvadnak) és hozzárakjuk a lisztet. Csomómentes masszát készítünk és 5-6 órát (vagy egy éjszakát) szobahőmérsékleten hagyjuk érni.
Tészta:
30 dkg kenyérliszt
1 mk sütőpor
2 ek burgonyapehely (elhagyható)
1 tk sikér (elhagyható)
1 tk só
1 tk cukor
½ mk fehérbors
1 tojássárgája
2 ek tejföl
1 dl langyos víz
+ az elkészült kovász
olaj a munkafelület lekenéséhez
Töltelék:
20 dkg sajt (gouda, trappista, mozzarella)
10 dkg érlelt sonka (vagy sima gépsonka)
A tetejére:
1 db tojásfehérje
A tésztához a száraz hozzávalókat (az első 7 hozzávalót) összekeverjük, ezután mehet hozzá a többi hozzávaló is. Amennyire engedi a tészta, összeállítjuk, majd olajozott felületen addig dagasztjuk, amíg teljesen össze nem áll és ruganyos, kezelhető nem lesz. Ehhez legalább 15 percnyi kemény munka kell… (Ha tészta nem engedi magát, pótoljuk az olajat, végső esetben pedig 1-2 ek lisztet is adhatunk hozzá.) Ezután, tegyük enyhén olajozott tálba és egy órát kelesszük, megfelelően meleg helyen.
A formázáshoz, szintén olajozott felületen nyújtsuk kb. 0,5 cm vastagra és vágjunk 6 egyenlő méretű téglalapot és a tésztadarab felső részét vágjuk be 3 függőleges vonalban. Egy darabka sajtot tekerjünk körbe egy szelet sonkával és töltsük meg vele, formáljunk táskákat. Tegyük sütőpapíros tepsire és egy éjszakára rakjuk a hűtőbe, vagy félóra alatt kelesszük újra.
Másnap, vagy a második kelesztés után kenjük le a tojásfehérjével és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt süssük készre.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: