A mostani hétvégém elég rohanósra sikerült, ezért csak egy gyorsan összedobható, kevert joghurtos sütire „futotta”.:)
Ezúttal a tésztát pikáns ribizlivel és finom étcsokival gazdagítottam.
A ribizli egyébként számomra egy kicsit ismeretlen gyümölcs és eddig nagyon ritkán használtam. A piacon azonban olyan szépen piroslott a standon, hogy elhatároztam, valamilyen sütit összedobok belőle. Nem bántam meg, mert nagyon finomra sikerült. A savanykás gyümölcsöt nagyon jól kiegészítette az édes, olvadós csokoládé…a legjobb az egészben, hogy az előkészítéséhez 10 percnél nem kellett több. Igazi expressz, mégis különleges süti. Tökéletes a rohanós hétvégéken, vagy egy gyors hétköznapi sütinek.
Hozzávalók: egy 20*30 kis tepsihez (duplázható):
2 tojás+ 1 db tojásfehérje
2 ek tönköly fehérliszt (vagy sima finomliszt)
1 tk sütőpor
1 ek búzacsíra (vagy búzapehely, rozspehely stb.) – elhagyható
2 ek gyümölcscukor (vagy édesítő, vagy sima kristálycukor)
1 kis pohár natúr joghurt (150 g)
½ citrom héja
1 tk vaníliaaroma
15 dkg ribizli (száráról leszedve, megmosva és megszárítva)
5 dkg étcsokoládé (darabokra aprítva)
zsiradék (olaj, vaj vagy margarin a tepsi kikenéséhez)
porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztjuk. A három tojásfehérjéből és egy evőkanálnyi cukorból, kemény habot verünk.
A tojássárgájához hozzárakjuk a cukor másik felét (1 ek) és a joghurtot, három percig habosítjuk robotgép segítségével. Ezután hozzáadjuk a citromhéját és a vaníliát, majd óvatosan összeforgatjuk a tojásfehérjével. Következő lépésként hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és a búzacsírát, majd ezzel is kicsit összekeverjük.
Ha ezzel elkészültünk mehet hozzá a ribizli 2/3 része és a csokoládé is, a masszát homogénre elkeverjük és kizsírozott tepsiben egyenletesen eloszlatjuk, ezután megszórjuk a maradék gyümölccsel.
Előmelegített 180 fokos (légkeverésen 170 fokos) sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük a közepét, hogy mindenhol megsült-e.
Még langyosan tálaljuk, mert akkor olvadós benne a csokoládé és így a legfinomabb…;)
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: