Puha aludttejes zsemlécskék- és a „mindennapi kenyereink” projekt I.

Már írtam arról, hogy az utóbbi időben egyre többet foglalkozom kenyerek/péksütik sütésével. Annyira többet, hogy már nem is vásárolok ilyesmit a boltban…:)

Megnyugtató érzés tudni, hogy pontosan mit is eszünk és büszke vagyok arra, hogy én is elkezdtem az egyik legősibb tudománnyal, a kenyérsütéssel foglalkozni.

Kitaláltam, hogy létrehozok egy új topic-ot arról, hogy milyen pékárukat is sütögetek, mik kerülnek mostanában a reggeliző asztalunkra. Ezzel szeretnék Nektek is ötleteket adni arra, hogyan tehetjük változatosabbá, mindennapi kenyerünket. Milyen alappal dobhatjuk fel a szendvicseinket, milyen alternatívák elkészítésére van lehetőség.

Sok mindent elkészítettem már ennek a projektnek a keretében, de elsőként az egyik kedvencünket az aludttejes zsemlécskéket szeretném megmutatni. Ezek nekünk a „tökéletes” szendvicsalapok. Puhák, jó ízűek, egészen kalácsszerűek, így édes és sós feltétekhez egyaránt jól passzol.

Aludttej helyett pedig, nagyon finom sajtsavóval vagy joghurttal készítve is.

Hozzávalók 7 db mini zsemléhez:

Gyorskovász:

5 dkg kenyérliszt

2 dkg friss élesztő

1 mk cukor/ méz

1 dl aludtej/ savó/ joghurt – minimum szobahőmérsékletű, vagy egy picit melegebb.

A folyadékba belerakjuk a cukrot és hozzámorzsoljuk az élesztőt, ezután összekeverjük a liszttel és 1-2 órácskát hagyjuk a konyhapulton (meleg helyen) felfutni.

Tészta:

30 dkg kenyérliszt

1 tk só

2 tk cukor

2 ek burgonyapehely

1 tk sikér

1 ek búzacsíra

5 dkg olvasztott vaj

1 tojássárgája

0,3 dl tej (langyos)- ha savót használtunk, az is jó.

Tetejére:

1 tojásfehérje

pár csipet kristálysó (opcionális)

A tészta alapanyagait egy nagy tálba rakjuk, hozzáöntjük a kovászt és összekeverjük. Munkafelületre borítjuk és legalább 10 percig dagasztjuk. Egy kelesztő tálat enyhén kiolajozunk és belerakjuk a tésztát, 50 percet kelesszük. Ezután vágjuk 7 egyenlő részre, formázzunk zsemléket és rakjuk sütőpapíros tepsire.

Aki azonnal szeretné kisütni az kelessze további 30 percet, aki reggel szeretné (vagy később) kisütni az pihentesse a hűtőszekrényben legalább 8 órát. Ezután kenjük le az enyhén felvert tojásfehérjével és szórjuk be a kristálysóval. Előmelegített 200 fokos sütőben kb. 18-20 perc kell nekik, hogy ilyen szép aranylóra süljenek. Ha kissé meghűlt rakjuk süteményrácsra és 10 perc múlva már fogyasztható is.

Tovább a blogra »