Bátran ki merem mondani, hogy ez lett életem eddigi egyik legjobban sikerült sütése. Teljesen olyan, mint a boltokban kapható, ropogós külsejű, belül pihe-puha és illatos sajtos kiflik, azzal a kivétellel, hogy ez teljesen adalékmentes, házi változat.
Azt is be merem vallani, hogy sokáig kellett gyakorolni a kifli és kenyérsütést, amíg eddig a pontokig eljutottam, azaz, hogy olyan pékárukat tudok sütni, ami állagában és ízében vetekszik a boltival. Volt rengeteg kudarc, kőkemény kiflik, tömör és morzsálódó kenyerek, fullasztóan száraz zsemlék…de hát nagy igazság az a mondás, hogy a gyakorlat teszi a mestert (persze, annak azért még nem tartom magam…).
A frissen kisült ropogós kiflik annyira ízlettek Z-nek, hogy azt kérte, ha lehet, hanyagoljuk a bolti kenyérvásárlást és készítsük mi otthon. Szuper ötletnek tartom, mert végre tudni fogom, mi is az, amit megeszünk. Csak bírjam erővel…:)
Hozzávalók 6 nagyobb kiflihez:
Kovász:
10 dkg kenyérliszt
2 dkg friss élesztő
1 dl kézmeleg víz
1 mk cukor (nálam barna, de a fehércukor is jó)
A kovászhoz a langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt és a cukrot és csomómentesre keverjük. Ezután hozzászitáljuk a lisztet és elkeverjük, ha összeállt az előtésztánk, folpack-kal letakarjuk és szobahőmérsékleten 6-8 órát pihentetjük. A kovászunk buborékosodni, felfutni és leapadni is fog ez idő alatt, de mindegyik fázis „normális” ezért ne ijedjünk meg, ha 8 óra után egy összeesett változattal kell dolgoznunk, a tésztában megteszi majd a magáét! 🙂
Tészta:
30 dkg kenyérliszt
75 g (félpohárnyi) tejföl (magasabb zsírtartalmú)
2 ek burgonyapehely
1 ek búzasikér (elhagyható)
1 mk sütőpor
1 tk só
1 dl langyos víz
1 mk cukor
0,25 dl olaj
1 tojás sárgája
Tetejére:
1 db tojás fehérje
5 dkg gouda sajt reszelve
Elkészítés:
A tészta elkészítéséhez egy nagy keverőtálba szitáljuk bele a lisztet. Keverjük össze a sütőporral, adjuk hozzá a sót, a sikért, a burgonyapelyhet és a cukrot. Ezután adjuk hozzá a nedves hozzávalókat is, azaz az olajat, a tejfölt, tojást, és a vizet. Legvégül, ha már minden hozzávaló benne van, mehet hozzá az illatos kovász is. Alaposan dagasszuk a tésztát, ha nagyon ragadna, adjunk hozzá plusz lisztet, de vigyázzunk, ne legyen túl kemény, mert akkor a végeredmény sem lesz levegős és könnyed. A dagasztás felénél borítsuk egy deszkára a tésztát és ott folytassuk, ha leragadna, öntsünk a felületre egy kis olajat, és így dagasszuk a tésztát, legalább 8-10 percen keresztül.
Ha ezzel elkészültünk rakjuk kelesztőtálba és 40-50 perc alatt hagyjuk a duplájára megnőni.
Ezután formázzunk belőle kifliket (nekem még ezen van javítani valóm, de szeretettel ajánlom a Limara féle formázást:( http://www.limarapeksege.hu/2009/01/aszaltfonys-kesudis-bagett.html)
A formázás után hagytam 20-25 percet még egyszer megkelni, majd letakartam konyharuhával, és beraktam egy nejlonzacskóba, hogy biztosan ne száradjanak ki. Ezután (mivel reggel frissen akartam kisütni) beraktam egy éjszakára a hűtőbe.
Másnapra magam sem hittem a szememnek olyan szépen megkeltek (még össze is nőttek- ennek viszont annyira nem örültem), 20 percig pihentettem, hogy ne sokkoljam őket a sütő melegével. Lekentem a villával enyhén felvert tojásfehérjével és megszórtam a lereszelt sajttal, majd előmelegített 180 fokos sütőben (alul-felül sütési funkción) 25-30 perc alatt készre sütöttem.
Tíz perc után rácsra tettem, hogy mindenhol szépen kihűljön, újabb tízperc után felvágtam, megkentem vajjal és egy pohár tejeskávé társaságában elfogyasztottam…;)
Egy darab azért maradt másnapra is. A ropogóságából természetesen addigra veszít egy keveset, de még akkor is nagyon finom! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: