Kókuszcsók (tej, tojás és gluténmentesen)

A kókusz…, csoda-finom dolog, és ilyenkor nyáron valahogy mindig jobban megkívánom. (Biztosan azért, mert tudat alatt a trópusokat juttatja az eszembe és hová máshová is vágyódhatnék ilyen szép időben…??:))

Ez a süti az egyik kedvenc gyerekkori édességem. Szép emlékeim vannak róla, ahogyan az illata belengte a konyhát, sőt az egész lakást…aztán pedig a mókázás a csoki talp készítésével…könyökig csokis voltam…. 🙂

Ez most egy felnőtt változata ennek a finom édességnek. Igyekszem tudatosan táplálkozni és néha nem árt a sütiket is egy kicsit egészségesebb formában elkészíteni, különösen akkor, ha ez az ízén semmit sem változtat. Próbáljátok ki, érdemes! 🙂

Hozzávalók kb. 20 db-hoz

5 dkg kókuszliszt

1 bögre kókuszreszelék (2,5 dl)

2 dl kókusztej

1 dl víz

4 ek fruktóz

1 tk vanília kivonat

1 csipet só

5 dkg étcsokoládé

1 dkg vaj (mogyorónyi)

Elkészítés:

Egy lábasba először belerakjuk a száraz hozzávalókat (azaz a kókuszlisztet, a reszeléket, a sót és a gyümölcscukrot), kicsit összekeverjük.

Ezután mehetnek hozzá a folyadékok is, ezzel is összekeverjük és felrakjuk a tűzre. Addig forraljuk, amíg gyúrható masszát nem kapunk.

Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, majd nedves kézzel gombóckákát formázunk, amit erre ráhelyezünk.

Előmelegített 190 fokos sütőben 15 percig sütjük. Ez után a sütőt lekapcsoljuk és 10 percig benne hagyjuk a csókokat, hogy kicsit száradjanak. Közben felolvasztjuk a csokoládét (gőz felett vagy a mikróban) belerakjuk a vajat és jól elkeverjük (a vaj olvadásáig).

A kihűlt süteményeket egyesével a csokiba mártjuk és sima felükkel egy rácsra tesszük dermedni.

Fél óra alatt elkészülő, nagyon fincsi csemege és a hűtőben egy hétig is eláll. 😉

Tovább a blogra »