Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Pudingos Mákszelet

Már megint a mák, mert a mák nálunk örök szerelem…:) Minden formájában imádjuk, nem csak azért mert nagyon fincsi, de azért is, mert számottevő pozitív élettani hatással is rendelkezik. Erről részletesebben itt írtam. 

Ez a süti tökéletes példa arra, hogy azokat is lehet mákevésre inspirálni, akik amúgy nem igazán kedvelik ezt a finomságot.
Amikor felvágjuk, tökéletesen kirajzolódik a desszert három különböző rétege. Alul a pihe-puha piskóta (én most máklisztet használtam, de, ha finomlisztből készítitek még mutatósabb a három teljesen különböző színű réteg), ezen elterül a dús. krémes és gyümölcsös mákréteg, a tetején pedig a könnyed vaníliapuding, ami egy leheletnyi citrommal van ízesítve, hogy jobban harmonizáljon a mák karakterével. Szerintem már a leírás után is nehéz neki ellenállni, hát, ha még ott kelleti magát előttünk teljes pompájában… nagyon finom sütike, mindenképpen ajánlom kipróbálásra.
Egyébként, ha valaki vonakodik a máktól, szerintem dióval éppen ilyen finom lehet, sőt…lehet, hogy jobb? 😉

IMG_2623

Hozzávalók (8 személy részére)

Piskóta:

4 tojás
4 ek liszt (mákliszt vagy sima finomliszt)
4 ek cukor
1 késhegynyi sütőpor
1 csipet só

Mákkrém:

15 dkg darált, cukrozatlan mák
6 dkg kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
3 dl tej
20 dkg szilvalekvár (vagy áfonya, vagy ami éppen otthon fellelhető…:))

Pudingréteg:

1 cs vaníliás pudingpor
3 ek kristálycukor
4 dl tej
1 citrom héja lereszelve
½ citrom leve
5 dkg margarin

Elkészítés:

Ezúttal kezdjük a mákkrémmel. Ez némiképpen különleges formában fog elkészülni. Tegyük fel a tejet melegedni, keverjük hozzá a cukrokat. Amikor már gyöngyözik az oldala, keverjük hozzá a lekvárt és főzzük néhány percig. Egy picit el kezd majd sűrűsödni, ekkor öntsük bele a darált mákot és így is főzzük kb. 3-4 percet. Finom gyümölcsös, mákos illatú mákkrémet kell kapnunk. Rakjuk félre a gázról és hűtsük ki, addig készítsük el a piskótát és a pudingot is.

IMG_2603

 

IMG_2605

 

 

A piskótához válasszuk külön a tojást. A fehérjéből, a két evőkanál cukorból és a csipet sóból, verjünk kemény habot. Ezután a sárgáját is alaposan habosítsuk ki a maradék két evőkanál cukorral. A két tojásos masszát lágyan, márványosra keverjük össze, majd szitáljuk rá a sütőporral elkevert lisztet. Alaposan forgató mozdulatokkal dolgozzuk össze a piskótatésztát, ügyeljünk rá, hogy a tojáshabot ne tőrjük össze, de csomós se maradjon. Rakjuk kivajazott tepsibe (kb. 20*30-as méretűbe) és süssük előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 percet. Minden esetben ellenőrizzük tűpróbával, hogy a tészta közepe is átsült-e.

IMG_2608

 

IMG_2609

 

IMG_2614

A pudingot a szokásos módon készítsük el. Egy dl tejet keverjünk csomómentesre a három evőkanál cukorral, a pudingporral és a fél citrom levével. A maradék tejet rakjuk fel forrni, ha gyöngyözni kezd, folyamatos keverés mellett öntsük hozzá a pudingporos keveréket és főzzünk belőle sűrű pudingot. Kb. 10 percig hagyjuk hűlni, majd robotgép segítségévek habosítsuk ki az 5 dkg margarinnal és a citrom héjával.

IMG_2611

Ezután következik a sütemény összeállítása. A kihűlt piskótát egy tompa élű kés segítségével válasszuk le a tepsi oldaláról (ez azért kell, hogy a végén könnyebben és szebben tudjuk szeletelni).  Kenjük rá a mákkrémet, ügyelve arra, hogy mindenhol egyenletes vastagságú legyen, ha ezzel elkészültünk mehet rá a citromos- vaníliás puding is, ugyancsak egyenletesen eloszlatva. A végén dekorálhatjuk csoki forgáccsal (én úgy készítettem, hogy a táblacsokoládét függőlegesen magam elé helyeztem és egy éles késsel végighúztam a pengét a tetején, így szép csoki spirálokat kaptam, ami minden süteményen szépen mutat), vagy, ha még jobban hangsúlyozni szeretnénk a mákot, cukrozott mákkal is megszórhatjuk.

IMG_2615

Egy biztos minden formájában mutatós és nagyon finom! 🙂  

IMG_2618

 

IMG_2619

 

IMG_2625

 

Frissítés:

A Sütit Zsuzsi is elkészítette, ezt nézzétek milyen szép lett: 

Zsuzsi Sisie Éliás _ pudingos_makos

 

Az ő változatában sima piskótából készült az alap. Íme rá a bizonyíték, hogy így is mennyire gusztusos a süti…sőt itt még jobban kirajzolódnak azok a bizonyos “rétegek”…:)

Zsuzsin kívül M. Andi is elkészítette ezt a sütit, mégpedig anyák napja alkalmából. Szerintem, csakúgy, mint Zsuzsié, ez is gyönyörűen sikerült…;)

11178257_681873468608403_1601445423118740981_n

 

Judit pedig tortaformában sütötte meg a párjának, aki igazi mákimádó. Ez is nagyon szépre sikerült, látszik, hogy finom puha és krémes…én is szívesen befalnék egy (két) szeletet belőle. 😉

21823_863820343684240_389567411040964520_n

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!