Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Diós medvehagyma pesto- avagy zárjuk üvegbe a tavaszt :)

Kénytelen vagyok megszegni a hagyományokat és megírni az első olyan bejegyzésemet, ami nem a sütiről szól és mindezt az imádott medvehagyma miatt. Ez az egyik kedvenc tavaszi „hozzávalóm” és az év többi részében mindig áhítozok utána. Most, hogy a piacokon garmadában áll a standokon, gondolkodtam egy sort hogyan is raktározhatnék be belőle, hogy bármikor elő tudjam kapni, ha egy medvehagymás finomságra vágyódok. A fagyasztás mellett a másik ötletem a pesto volt. A pesto szuper dolog. Nagyon változatosan használható fel. Kenhetjük húsokra, rakhatjuk tésztára, de, hogy a sütésnél maradjak, kerülhet sós süteményekbe (igen, pogácsába is), kenyérbe és a sort még sokáig lehetne folytatni. 🙂
Ezt a különlegességet egyébként pár perc alatt össze lehet dobni és fantasztikus érzés, amikor elkészül. Nemcsak azért, mert tudjuk, hogy így van bármikor felhasználható „medvehagyma esszenciánk”…de nagyon szép is és különleges. Kiváló gasztroajándék, mindenki csodálkozni fog, hogy mi, ilyen különleges dolgot is tudunk készíteni…;)

A hagyományos pesto helyett én annyit változtattam a dolgon, hogy a méregdrága fenyőmag helyett, pirított diót tettem bele és az erőteljes (fok)hagymás ízt, egy kis majoránnával csitítottam. Nagyon finom lett, ha ti is szeretnétek megőrizni a medvehagymát egy egész évre, mindenképpen próbáljátok ki ezt a pesto-t.

20150421_120433

Hozzávalók:

  1. 15 dkg medvehagyma (kb. 1 nagyobbacska csokor)
    1 tk só
    frissen őrölt bors (ízlés szerint)
    1 tk majoránna
    7 dkg parmezán sajt (reszelt)
    5 dkg dió
    1 dl (jó minőségű) olívaolaj

Elkészítés:

A medvehagymát alaposan megmossuk és felaprítjuk (a szára is nyugodtan mehet bele, semmi ne vesszen kárba).

IMG_2588

 

IMG_2592

A diót egy száraz serpenyőben pirítsuk le kb. 5-7 perc alatt.

IMG_2590
Ezután, tegyük egy késes aprítóba a felaprított medvehagymával együtt, tegyük bele a fűszereket (só, bors, majoránna) és a sajtot is. Aprítsuk 1-2 perc alatt közepesen durvára.

IMG_2594

 

IMG_2596

Ezután öntsük hozzá az olívaolajat és további 1-2 perc alatt pépesítsük.

IMG_2597

IMG_2598

Rakjuk steril (kifőzött) üvegbe (nekem ez a mennyiség, egy pici 2,5 dl-es üvegcsét töltött meg) és zárjuk le.
Ugye milyen gyors és egyszerű? Kár kihagyni ezt a különlegességet. 😉

 

20150421_120452

 

FRISSÍTÉS:

Egy kedves olvasóm, Viki már el is készítette a pesto receptjét. Ezt nézzétek milyen szépek lettek…:)

1974977_10206211773271094_2292648567282906225_n 

Köszi Viki, fantasztikusan néz ki! 🙂

És íme Dóri műve is…nagyon gusztusos! 😉

11180618_1147387545277771_8575437399157906731_n

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Kata Bácsi says:

    Szeretném kérdezni,hogy mitől és meddig áll el ez a nagyszerűen és gondolom finom pesto?

    Köszönettel:Kata


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!