Expressz Meggyes Csokitorta

Vannak olyan (ritka) pillanatok, amikor nem akarok sokat pepecselni a süti készítéssel, mégis muszáj valamit összedobni a vasárnap délutáni kávé mellé…:) Most is így voltam vele, tehát kinyitottam a hűtőt, a kamraszekrényt és maradék-felhasználó akcióba kezdtem. A hűtőben csücsült egy fél üveg felbontott meggybefőtt, a kamrában egy megkezdett tábla, magas kakaótartalmú étcsokoládé, a többi hozzávaló pedig adott volt (liszt, cukor, kakaó stb).

Higgyétek el, 10 perc alatt összedobtam, a sütőben pedig 20 percnél több nem kellet neki, hiszen a közepén finom lágyra akartam hagyni.

Csodálatos volt a kávé mellé, még langyosan. Finom meglepetés volt a meggy savanykás íze, a süti közepén még kicsit olvadó csokoládé mellett…nem szabad kihagyni az ilyen „egyszerű, de nagyszerű” süteményeket sem a repertoárunkból! 😉

Hozzávalók:

3 db tojás

3 ek cukor

3 ek finomliszt (vagy rizsliszt)

1 ek kakaó

8 dkg étcsokoládé

1 nagy csipet só

1 késhegynyi sütőpor

1 késhegynyi fahéj

15 dkg magozott meggybefőtt (+ ½ ek liszt)

A szóráshoz porcukor.

Elkészítés:

Első lépésként a tojásokat kettéválasztjuk.

A fehérjéből, az egy csipet sóból és 1,5 evőkanálnyi cukorból kemény habot verünk.

A sárgájához hozzárakjuk a maradék 1,5 evőkanálnyi cukrot, a vaníliáscukrot és az előzetesen gőz felett megolvasztott csokoládét. Robotgép segítségével habosra keverjük. A két masszát ezután lágyan összekeverjük. Ezután a lisztet, a sütőport, a fahéjat és a kakaót, a tojásos keverékre szitáljuk és óvatosan összeforgatjuk. 

Egy kapcsos kb. 22 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk és kilisztezünk, majd a homogén masszát eloszlatjuk rajta.

A meggybefőttről leöntjük a levét és ráhintjük a ½ evőkanál lisztet (ez azért fontos mozzanat, mert így a sülés közben a meggy nem fog lesüllyedni a tészta aljára.). Ezután a meggyet rászórjuk a tortaformában lévő tésztamasszára.

A 170 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük a tortát.

Érdemes még langyosan elfogyasztani. 🙂

Tovább a blogra »