Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Gesztenyés piskótapogácsa – 9. szakácsmustra

A jelenlegi szakácsmustra kiírója „Fűszermánia” Gabi, aki egy örök klasszikust, Lajos Marit választotta a forduló témájának. Örültem, mert az írásai között kutakodva, sok ismerős receptet, igazi „otthoni” ízekre emlékeztető ételt, süteményt találtam. Különösen inspirálóan hatott a húsvéti időszakban a sütemények kitalálásakor.
Nálam minden ünnep alkalmával készülnek sokáig elálló, linzerek, kekszek, és egyéb sütemények, de igyekszem mindig valami krémesebb különlegesebb desszerttel is készülni. Ebben az évben a Lajos Mari féle gesztenyés pogácsára esett a választásom. A gesztenyét nagyon szeretjük, különösen rummal és puha piskótával kombinálva, így nem is volt kérdés, hogy ez a recept ízleni fog-e nekünk. A külsője nagyon tetszetős. Igazi kis minitorták, a tetejük lágy csokikrémmel borítva. Azt hiszem, minden ünnepi asztal egyik ékköve lehet. Pár óra pihentetés után már fogyasztható is. Mindenképpen érdemes kipróbálni, méltó zárása az ünnepi, családi étkezéseknek. 🙂

Az eredeti recept itt olvasható. Én kissé módosítottam rajta.

IMG_2492

Hozzávalók:
Piskóta:

4 db tojás
4 ek kristálycukor
4 ek liszt (én a piskótához mindig fele-fele arányban használok rizs és finomlisztet, mert azt tapasztaltam, hogy így még légiesebb lesz a tésztánk)
1 mk sütőpor
1 csipet só (a tojásfehérje felveréséhez)

3 ek lekvár (a legjobb a sárgabarack, de a szilva, vagy pl. az áfonyalekvár is megfelelő)

Krém:

2 tojássárgája
5 dkg porcukor
1 tasak bourbon vaníliás cukor
25 dkg gesztenyemassza
2-3 ek rum
2 dl tejszín

Csokoládémáz:

5 dkg (fél tábla) jó minőségű étcsokoládé
0,5 dl tejszín

Díszítés:

Sült gesztenye szemek, esetleg durvára vágott dió, vagy pisztácia

Elkészítés:

A piskótaalaphoz válasszuk ketté a tojásokat. A fehérjéből egy csipet sóval és két evőkanál cukorból verjünk kemény habot.  A sárgájához szintén adjunk két evőkanálnyi cukrot, majd azt is verjük habosra, egészen addig, amíg buborékos, világos sárga színű masszát nem kapunk. A két keveréket forgassuk össze, nem kell teljesen, elég„márványosra”.

IMG_2451

Ezután szitáljuk rá a sütőporral összekevert lisztet és óvatos, forgató mozdulatokkal, ügyelve arra, hogy a fehérjét ne törjük össze, készítsünk homogén piskótamasszát. Öntsük kivajazott kb. 25*30 cm-es tepsibe és süssük 180 fokon előmelegített sütőben kb. 15 percet. Tűpróbával ellenőrizzük a piskótát.

IMG_2454

 

IMG_2455

 

IMG_2458

Ha elkészült, hűtsük ki, majd nagyobb pogácsaszaggatóval vágjunk korongokat belőle (figyeljünk rá, hogy a lehető legkevesebb piskóta menjen kárba, használhatunk eltérő méretű szaggatókat is, a maradék egyébként tökéletesen felhasználható pl. puncsgolyó készítéséhez, vagy poharas desszertekhez.)

IMG_2463

Amíg sül a piskótánk, mikróban melegítsük forróra a lekvárt, amennyiben nagyobb darabok lennének benne, passzírozzuk le és hagyjuk langyosra lehűlni.

Közben készítsük el a gesztenyekrémet. Ehhez gőz felett verjük fel a tojássárgáját a porcukorral és a vaníliás cukorral együtt. Ezután, vegyük le a gőzről és adjuk hozzá az előzőleg villával összetört gesztenyemasszát és a rumot (természetesen az aroma is megfelelő), egyenletesen keverjük össze.

IMG_2460

 

IMG_2462

Ezután verjük fel a tejszínhabot és a két masszát vegyítsük össze. Rakjuk habzsákba (lecsípett sarkú nejlonzacskóba).

A tésztakorongokat kenjük le a lekvárral és minden másodikra nyomjunk a gesztenyés krémből is. Mindegyik krémes korongot befedünk egy sima lekvárossal.

IMG_2466

 

IMG_2469

A csokoládémázhoz a fél deci tejszínt forróra melegítjük (ne forraljuk fel) vegyük le a tűzről és tördeljük bele az étcsokit. Addig kevergessük, amíg sűrű csokoládékrémet nem kapunk. Mindegyik tortácska tetejét kenjük le a csokoládémázzal és díszítsük tetszés szerint.

IMG_2474

Tálalás előtt 2-3 órán át tartsuk a hűtőszekrényben.

IMG_2485

 

IMG_2488

 

IMG_2492

 

IMG_2493

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!