A jelenlegi VKF. témája a „SAJT” vagyis az a hozzávaló, ami mindent jobbá tesz. Nos, valljuk meg… ez valóban így van. A sajt egy igazán jó dolog… bármilyen ételt megbolondíthatunk vele és a finom olvasztott, sült sajt íze és illata, mindenkit rabul tud ejteni. 🙂
Erre az érdekes fordulóra én egy fúziós különlegeséggel készültem. Miért is fúziós? Mert két nagyon különböző dologról van szó, a „házasításukból” pedig mégis valami fantasztikus dolog született.
Első körben szeretném Nektek bemutatni a „hacsapuri”-t, ami nem más, mint egy tradicionálisan sajttal töltött grúz kenyérféleség. Az alapját az igazi keleti kenyerekhez hasonlóan alig alkotja egyéb, mint liszt, víz, só és folyadék. Jellemzően lepényformára alakítják, sajttal bőven megtöltik és száraz vaslapon sütik meg. Én nagyon vonzódom az efféle egyszerű ételekhez… mert az ízük igazán letisztult és az egyszerűségükben igazi nagyszerűség rejlik.
A másik fő alkotóelem a gorgonzola, más néven a jól ismert penészes kéksajt…:) Ez a sajt tehéntejből készül, zsírtartalma 48-55% között mozog . Nevét az olasz Gorgonzola faluról kapta,amit mára már Milánó teljesen bekebelezett. Mindenestre a sajt pályafutása innen indult, valamikor a 11. században. Leginkább az olasz konyha használja ezt a hozzávalót, különböző tészták és pizzák feltétjeként. Az én ötletem is innen ered, ezért egy kis aszalt paradicsommal tettem még érdekesebbé.
A másik egy klasszikusabb változat ementáli sajttal és finom pirított hagymával. Ezt a verziót külön a páromnak készítettem, mivel ő nem szereti a kéksajtot. Láthatjátok tehát, milyen sokféleképpen is variálható a hacsapuri, tényleg csak a fantáziánk szabhat neki határt.
Ez a finomság egyébként kiváló reggelinek, azon melegében, ahogy kivesszük a teflonból. Szeleteljük úgy, mint a pizzát, de vigyázzunk, ilyenkor még lágyan folyik a megolvadt sajt… veszélyes egy fogás, mert nagyon nehéz abbahagyni…;)
Hozzávalók (2 nagyobb lepényhez)
18 dkg liszt (bármilyen, én teljeskiőrlésű tönkölylisztet használtam)
1 dkg élesztő
2 ek joghurt
0,5 dl víz
1 ek olívaolaj
1 kk cukor
1 kk só
Töltelék (1):
5 dkg gorgonzola
1 tk joghurt
2 szem aszalt paradicsom
Töltelék (2):
5 dkg ementáli sajt
½ fej hagyma
½ ek olívaolaj
1 tk joghurt
Elkészítés:
A langyos vízben elmorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot, várunk kb. 5 percet, amíg az élesztőnk felfut. Eközben a lisztet összekeverjük a sóval, hozzáadjuk az olívaolajat és a joghurtot. Ezután az élesztős vizet is hozzáöntjük, és lágy tésztát dagasztunk belőle. Szobahőmérsékleten egy órát kelesztjük, vagy a hűtőszekrényben egy egész éjszakát.
Amikor a lejár a kelesztési idő a tésztát két egyforma részre osztjuk és lisztezett felületen egyenlő körökre nyújtjuk őket. Az egy teáskanálnyi joghurttal mindkettőt megkenjük és ráhalmozzuk a tetszőleges feltéteket. Ha ezzel végeztünk négy sarkát összefogjuk, újra bucit formázunk belőle és óvatosan újra vékonyra nyújtjuk, vigyázva arra, hogy a töltelék ne jöjjön ki belőle.