Zabpelyhes süti- aszalt szilvával, gyorsan és egyszerűen

Vannak olyan napok, amikor kifejezetten valami egyszerűre és finomra vágyódom.  Ez a süti ebből a szempontból tökéletes. Nemcsak nagyon finom, de tápláló hozzávalókat is tartalmaz, így egy-két szelet ebből a finomságból, egy pohár tej kíséretében kiváló egy napindító reggelinek is. Lepjük meg a párunkat és gyerkőcöket, készítsük el nekik reggeli harapnivalónak. 😉

Hozzávalók: (kb. 25-30 cm-es tepsihez)

2 db tojás

10 dkg vaj

2 ek méz

1 ek rum (vagy ha gyerekek is esznek belőle, rumaroma – 1 tk)

10 dkg barnacukor

10 dkg zabpehely

7 dkg rétesliszt

7 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (készülhet egyben 14 dkg réteslisztből is)

5 dkg keményítő

½ cs. sütőpor

1 tk fahéj

5 dkg aszalt szilva

1 csipet só

A tetejére 4 ek sárgabaracklekvár

A tojások sárgáját a vajjal, a mézzel, rummal (aromával) és a cukorral habosra keverjük. A zabpelyhet serpenyőbe tesszük, meghintjük egy kis porcukorral, megpirítjuk, majd ledaráljuk.

Amikor kihűlt a zabpehely a kikevert tojássárgás masszához adjuk. Hozzáadjuk a sütőporral összekevert liszteket is, a fahéjat, és a keményítőt. A legvégén az apróra vágott szilvát is belekeverjük.

Egy külön tálban a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük és a másik masszához óvatosan hozzáforgatjuk.

Kikent és kilisztezett tepsiben egyenletesen eloszlatjuk a tésztát és előmelegített 170 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Kicsit kihűtjük, majd a tetejét a mikróban megmelegített sárgabaracklekvárral megkenjük, hogy szép fénye legyen. 

Vágjuk egyenletes kockákra és kínáljunk mellé langyos tejet.

Tovább a blogra »