Valószínűleg sokatoknak nem hangzik vonzónak a „répa palacsinta” neve, pedig nagyon finom és ízletes sós finomságról van szó. 🙂
Az alábbi receptet a jelenlegi SAD fordulóra készítettem. A rogacos- almás, édes palacsinta után mindenféleképpen szerettem volna egy különleges sós palacsintát is készíteni. Sokáig valamilyen spenótos változaton gondolkodtam, de abból már olyan sok kering a neten,hogy mégis valami mást akartam… A répa az egyik kedvenc zöldségfélém, mert nagyon változatosan, édesen és sósan egyaránt elkészíthető, így esett rá a választásom.
A tönkölybúzás lisztalaphoz, párolt répát, valamint finom fűszereket adtam és homogén tésztát készítettem belőle. Tölteléknek a kedvenc, zöldfűszeres sóstúrómat választottam és friss salátakörettel tálaltam. Kiváló egy könnyű ebédnek vagy vacsorának.
Hozzávalók (6 db palacsintához)
1 db répa
10 dkg teljeskiőrlésű tönkölybúzaliszt
1/2 tk só
½ tk sütőpor
1 dl tej
1 db egész tojás
1 dl szódavíz
frissen őrölt bors és só, ízlés szerint
1-1 mk szárított oregánó és petrezselyem levél
töltelék:
15 dkg túró
1 ek joghurt
só és bors
ízlés szerint friss snidling és petrezselyem levél
Elkészítés:
A répát puhára főzzük, majd egy tálba tesszük, amiben a tésztát készítjük el és hagyjuk kihűlni. A 10 dkg lisztet kimérjük, hozzáadjuk a sót, a sütőport, a fűszereket és a tojást. Ez után hozzáöntjük a tejet és botmixer segítségével teljesen simára dolgozzuk (ebben természetesen a répa is benne van), felöntjük annyi szódavízzel, hogy híg palacsintatésztát kapjunk. A palacsintasütőt felmelegítjük és kisütjük a zöldséges palacsintát.
A töltelékhez alaposan összekeverjük a hozzávalókat és félrerakjuk. Ha az összes palacsintát kisütöttük, a zöldfűszeres túróval megtöltjük és feltekerjük, friss vegyes-salátával tálaljuk.