Próbáltam utánakeresni, hogy ez finom, mandulás aprósütemény honnan kapta a nevét. Sajnos nem sikerült megtalálni, de azt gyanítom, hogy Verdi operájának premierjére 1851. március 11- re alkothatta meg valamelyik neves velencei cukrász (itt volt ugyanis a darab bemutatója- további infók itt). Abban az időben nagy divatnak számított, hogy a jelentősebb eseményekre külön sütemény és tortakreációkat alkottak. Nekem legalább is ez a sejtésem… de nem szeretnék hamis dolgokat állítani. 🙂
Mindenesetre az a véleményem, hogy ez a sütemény teljesen megállja a helyét egy ilyen nagyszabású operapremier nyitófogadásán. Képzeljetek csak el, két omlós, mandulás, csipkézett szélű linzerlapot, ami finom vaníliás-mandula töltelékkel és sárgabaracklekvárral van megtöltve. A linzerlapok mérete eltérő, hogy toronyhatású legyen a süti, így, ha kedvünk tartja, akár 3-4 rétegesre is készíthetjük. Egyszerűen mesés és végtelenül elegáns édesség, aminek az elkészítésével bárkit könnyen lenyűgözhetünk. 🙂
Hozzávalók kb. 20 db minitortához (2 rétegű):
30 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
15 dkg cukor
15 vaj
2 egész tojás
½ cs. vaníliás cukor
3 ek darált mandula
Töltelék:
15 dkg darált mandula
3 ek cukor
0,7 dl tej
1 tk vaníliaaroma
½ citrom héja
2-3 ek sűrű sárgabaracklekvár
Elkészítés:
A lisztet és a mandulát összekeverjük a sütőporral és félrerakjuk. Egy másik keverőtálban a cukrot és a vaníliáscukrot, a vajat és a két tojást kézi mixer segítségével kb. 4-5 perc alatt habosra keverjük. Ezután a lisztes mandulás lisztkeveréket hozzáöntjük, és lágy linzertésztát gyúrunk belőle. Pár percig pihentessük szobahőmérsékleten, addig készítsük el a tölteléket.
Ehhez tegyük egy lábasba a tejet és a cukrot, reszeljük hozzá a fél citrom héját és öntsük hozzá a vaníliaaromát. Kezdjük el melegíteni és adjuk hozzá a mandulát is. Folyamatos keverés mellett készítsünk sűrű masszát (ügyeljünk rá, hogy valóban nagyon sűrű legyen-, megálljon egy kiskanálon)
Ha elkészült, húzzuk le a tűzről és fedjük le, hogy még jobban magába szívhassa a vaníliástejet a mandula és folytassuk a tészta kiszaggatásával.
Lisztezett felületen 2-3 mm-re nyújtsuk ki és cakkos szélű kekszszaggatóval (virágforma, vagy sima pogácsaszaggató is megteszi) szaggassuk ki. Amennyiben szép végeredményt szeretnénk, használjunk eltérő méretű szaggatókat, egy kissebet és egy nagyobbat.
A tészta töltését a következő módón végezzük: a nagyobb linzerlapra rakjunk egy mokkáskanálnyi lekvárt, kicsit kenjük el a tésztaalapon, majd erre tegyünk rá, kb. 1,5 kanálnyi mandulatölteléket is. Ezután helyezzünk rá egy kisebb linzerlapot és kicsit nyomkodjuk le az oldalát (kb. kalapformát kell kapnunk). Addig folytassuk ezt a folyamatot, amíg a tésztánk kitart. A kis tortácskákat rakjuk sütőpapíros, vagy teflon tepsire és előmelegített 180 fokos sütőben 15 perc alatt süssük készre. Még langyosan hintsük meg porcukorral és így tálaljuk.
Amennyiben marad még töltelékünk, tegyük el kis dobozban és tároljuk a hűtőben. Bármikor kiválóan felhasználhatjuk pl. hókifli tölteléknek. 😉