Bevallom nektek, hogy az én kedvenc kekszem a digestive keksz. Különösen egy bizonyos angol fajtát szeretek… sajnos ebből bármikor, bármennyit képes vagyok elfogyasztani, a nap bármely szakában.:) Szeretem, hogy tele van finom rostokkal az íze pedig egyben édes és kellemesen sós, amellett pedig, hogy finom, még egészséges is.
Éppen ezért, megpróbáltam otthon elkészíteni a saját digestive keksz változatomat és nagyon jól működött. Igaz, kinézetre nem hasonlít a boltira, de az ízében… valami egészen fantasztikus lett!
Én a reggeli kávém mellé szoktam ropogtatni, de nagyon jó alap pl. különböző sajttortákhoz vagy más kekszes desszertek elkészítéséhez.
Hozzávalók:
7 dkg zabpehely (közepesen durvára darálva)
7 dkg teljes kiőrlésű liszt (tönköly vagy sima)
7 dkg vaj
1 db egész tojás
7 dkg barnacukor
1 nagy csipet só
1 ek melasz
1 mk sütőpor
A liszteket a sütőporral, a sóval és a cukorral elkeverjük, ezután hozzáadjuk a kiskockákra vágott vajat, utolsó lépésként a melaszt és tojást is hozzáadjuk és összeállítjuk a tésztát.
Egy-két órát pihentessük a hűtőben, hogy a vaj újra összeálljon.
Ezután csípjünk kis gombócokat a tésztából és lapogassuk ki. Előmelegített 180 fokos sütőben 7-8 perc alatt süssük meg. Rácson hagyjuk kihűlni, majd tegyük jól záródó dobozba. Mivel sokáig eláll, ezért hetekig is rájárhatunk! 😉