Graham Kifli- Köménnyel és szerecsendióval

Először is szeretnék mindenkinek kellemes, örömteli várakozással teli adventet kívánni!

Meggyújtottuk az első gyertyát és ezzel hivatalosan is elkezdődött a 2014-es karácsonyi szezon. Kezdődhet a tervezgetés, az ajándékok beszerzése és persze lassan a karácsonyi sütik sütésének időszaka.

Én most (még) nem egy tipikus karácsonyi sütivel készültem az első adventi vasárnapra, még csak nem is sütivel… hanem, egy finom fűszeres kenyérféleséggel.

Ez a kívül ropogós, belül puha kifli, finom fűszeres kenyérbelet rejteget, amit ehetünk önmagában, vajjal vagy éppen szendvicsalapként. Félnapos kovásszal készült és egy éjszakát pihent a hideg teraszon (szegény).  De meghálálta a pihenést és csoda finom kiflicskék sültek ki reggelre. Próbáljátok ki! Tudom, hogy a kovász és az éjszakás pihentetés bonyolultan hangzik, pedig pont ez adja meg az egyszerűségét, elég begyúrni és reggel már süthetjük is! 🙂

Hozzávalók:

Kovász:

1 dl langyos víz

2 dkg élesztő

10 dkg finomliszt

Lehetőleg a reggeli órákban készítsük el a kovászt. A langyos vízben morzsoljuk el az élesztőt és keverjük csomómentesre, adagoljuk hozzá a lisztet és keverjük homogénre. Frissen tartó fóliával takarjuk le és 5-6 órát hagyjuk érni szobahőmérsékleten.

Tészta:

20 dkg graham liszt

1 ek búzasikér (elhagyható)

2 ek tejföl

1/2 ek só

1 tk őrölt kömény

2 ek lenmag

½ tk őrölt szerecsendió

1 dl langyos víz

+ az összeért kovász

1 tojás a kenéshez

A felsorolt hozzávalókat egy nagy dagasztótálba halmozzuk. Hozzáadjuk a kovászunkat és alaposan összedolgozzuk. Ha elkészült, a tésztát kör alakúra nyújtjuk, és tésztavágóval háromszögeket vágunk belőle. Megformázzuk a kifliket. A háromszögeket szélesebb oldalunknál kezdve szorosan feltekerjük.

Tegyük sütőpapíros tepsire őket és pihentessük egy éjszakán át hideg helyen, ha nem fagy, a teraszon, vagy a hűtőszekrényben. Másnap egy órácskát hagyjuk szobahőmérsékleten (észhez térni) a kifliket, kenjük le tojással, majd előmelegített 180 fokos sütőben 30 perc alatt süssük meg. 15 perc hűlés után már ehetjük is! 😉

Tovább a blogra »