Mákos- lime-os kalácsrózsák – VKF 67. forduló

Ezt a süteményt a VKF kiírás legújabb fordulójára készítettem. A mostani témát Okki az Abroszra való gasztroblog háziasszonya választotta ki. Bevallom, ennél jobb témát nem is találhatott volna. 🙂

A kelt tészta a kedvenc tésztafajtám, mert egy frissen elkészült, langyos és puha kelt tésztánál finomabbat és el sem tudok képzelni.

Nagyon kedveljük a mákot, bármilyen formában szeretem elkészíteni. Leginkább almás- mákos szeletként, mákos pitének, mákos zserbónak, meggyes- mákos palacsintaként, vagy csak klasszikusan, a kifőtt vastagmetélthez.

Még jó, hogy a mákból viszonylag sokat fogyasztunk, mivel gyógynövénynek számít.

Már az ókorban is használtak, leginkább teát főztek belőle nyugtató hatása miatt, vagy mézzel keverve fogyasztották immunerősítőként.

A középkorban érzéstelenítőként és fájdalomcsillapítóként alkalmazták. Tudományos kutatások is bizonyítják, hogy a gyakori (hetente háromszori) mákfogyasztás igen jó hatással van a csontritkulásra, mivel a mák olajában lévő foszfor segítségével, sokkal hatékonyabban felszívódik a kalcium.

Mivel ezt a sütit egy különleges alkalomra készítettem (VKF! :)) ezért kísérletezni akartam, egy különleges ízzel. A lime-ot választottam, mivel frissítő és pikáns íze, kitűnően passzol a mákhoz. A puha és jó illatú kelt tésztába reszeltem a lime héjából, a máktöltelékbe pedig belefacsartam egy fél gyümölcs levét. Semmi egyéb külön ízesítést nem igényelt a töltelék egy kis fahéjon és két evőkanál gazdagon malátás nádcukron kívül… remek illatok terjengtek a konyhában. Már- már karácsonyi hangulatot idéztek, ami így november elején már nem is számít meglepőnek.

Remélem, hogy ennek a sütinek az elkészítésével ti is felfedezitek, hogy a mák és a lime mennyire illenek egymáshoz, én biztosan elkészítem újra, mert elképesztően finom…:)

Hozzávalók:

Kovász:

2,5 dkg élesztő

1 dl langyos tej

1 tk kristálycukor

Tészta:

25 dkg liszt

5 dkg olvasztott vaj

1 tojássárgája

5 dkg porcukor

1 cs vaníliás cukor

1 lime reszelt héja

Töltelék:

20 dkg darált mák

2 ek nádcukor

1 lime leve

3 ek tej

1 kk fahéj

Elkészítés:

Első lépésként elkészítjük a kovászt. A kelt tésztát mindig ezzel a lépéssel kezdjük, hogy az élesztőnek legyen ideje felfutni. A langyos tejbe belekeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Ezután félrerakjuk kb. 10-15 percre.

Közben egy keverőtálba szitáljuk a lisztet és hozzáadjuk a tészta összes többi hozzávalóját, majd ráöntjük a felfutott élesztős tejet. Alaposan kidolgozzuk a tésztát. Akkor jó, ha táltól maradéktalanul elválik. A nagymamám úgy tanította, hogy akkor jó a kelt tésztánk, ha az edény és a kezünk is tiszta, nincs maradék leragadt tészta rajta. 🙂



A szépen kidolgozott kalácsalapunkat egy tiszta tálba rakjuk és letakarjuk konyharuhával. Meleg helyre (én a radiátor közelébe szoktam) rakjuk és legalább 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük. Amíg a tészta pihen, addig elkészítjük a tölteléket. Kifacsarjuk a lime levét és belerakjuk egy kisebb lábasba. Hozzárakjuk a cukrot és elkezdjük melegíteni. Amikor cukrunk felolvadt, belerakjuk a mákot és a fahéjat kicsit kavargatjuk, majd a masszát fellazítjuk a tejjel. Ha készen van, lehúzzuk a tűzről és folytatjuk a rózsák formázásával.

A kelt tésztánkat vékonyra kinyújtjuk, és a feléig ráhalmozzuk a máktölteléket. Ezután ráborítjuk a tészta másik felét és újra kinyújtjuk a tésztát. Vízszintesen kb. egy ujjnyi csíkokat vágunk. Minden tésztacsíkot spirálosra sodrunk és csiga alakba feltekerjük őket. A kalácsrózsákat sütőpapíros tepsire rakjuk és kelni hagyjuk további 20 percet.

Közben melegítsük elő a sütőnket 180 fokra. A megkelt rózsákat lekenjük tojással és 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Kiváló reggelinek vagy kényeztető vacsorának egy pohár mézes tejjel vagy meleg teával. 🙂

Tovább a blogra »