Almás Kalács

Alma, alma és újra csak alma… mert finom és egészséges, és mert nagyszerű sütiket lehet belőle készíteni. :)) Ez a recept a „szombat reggeli” projektem legújabb tagja. A finom foszlós kalácsalapba ezúttal gyömbéres almatölteléket raktam és kerek formára alakítottam, hogy egy kicsit rendhagyó legyen. A tésztája isteni és még napok múlva is puha… érdemes megsütni, mert más kalácsalapnak, fonottnak, töltöttnek egyaránt megfelelő. Azt hiszem kelt tészta rajongó lettem!! 🙂

Hozzávalók:

25 dkg finom és rétesliszt fele-fele arányban

0,5 dl tej

2 db tojássárgája

1 csipet só

egy fél citrom héja

5 dkg porcukor

5 dkg vaj

Kovász:

4 dl langyos tej

2 dkg élesztő

1 dkg porcukor

4 dkg finom és rétesliszt fele-fele arányban

Töltelék:

5 db közepes alma

3 ek porcukor

1 kk gyömbérpor

1 kk fahéj

Opcionálisan, kandírozott gyömbér vagy mazsola

Elkészítés:

Első lépésként most is a kovászt készítjük el. A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a lisztet, majd fakanállal összekeverjük. Kb. 30 percet szobahőmérsékleten hagyjuk kelni.

Egy keverőtálba rakjuk az előmelegített lisztet (én a mikróban legkisebb fokozaton egy percig melegítettem), elkeverjük benne a sót, a cukrot és a reszelt citromhéjat. Beletesszük a 2 tojássárgáját, az olvasztott (nem forró) vajat és ráöntjük a megkelt kovászt valamint a tejet. A tésztát jól kidolgozzuk és meleg helyen kb. 45 percig kelesztjük.

Amíg a kalácstésztánk szépen kel, addig van időnk előkészíteni a tölteléket. Egy teflonlábasba belerakjuk a megtisztított és lereszelt almát, hozzáadjuk a gyömbérport, majd pépesre főzzük.

A megkelt kalácstésztát lisztezett felületen egyenletesre kinyújtjuk és vékonyan megszórjuk zsemlemorzsával (hogy a töltelék ne áztassa el az tésztát). Ezután ráhalmozzuk az almatölteléket, amit megszórunk a fahéjascukorral és a kandírozott gyömbérrel (ez kiválóan helyettesíthető mazsolával is).

Tekercset formázunk belőle (mint amikor piskótatekercset készítünk) és levágjuk a két végét. A tekercs végeit összecsípjük, a koszorú közepére berakjuk a kalács két levágott végét. (Ez nagyon mutatós lesz, mivel virágdísznek fog tűnni… anélkül, hogy különösebben ügyeskedtünk volna a díszítéssel.)Kenjük meg tojással és előmelegített 180 fokos sütőben süssük 40-45 percet. Langyosan tálaljuk és utazzunk vissza a múltba, amikor még friss kaláccsal kezdték a napot az emberek.  :-))

Tovább a blogra »