Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Kakaós pillangó- Teljes kiőrlésű tönkölylisztből, csökkentett cukortartalommal

Az elmúlt napok időjárása jogosan ébreszthette fel bennünk azt az érzést, hogy lassan bizony vége a nyárnak… a szürke esős időben jól esett végre bekapcsolni sütőt és sütni egy igazi, melengető házi péksütit, a „jó öreg” kakaós csigát, ami végül formáját tekintve inkább pillangóra sikerült… 🙂 Hosszabb nyári pihenő után, ezúton hivatalosan is megnyitom az év, sütögetős időszakát! 😉
Saját speciális diétámra alakítva ez a tekercs, tk tönkölylisztből készült, édesítőszerrel (csupán egy teáskanálnyi nádcukrot tartalmaz az élesztő miatt), ez az összetétel biztosítja, hogy az inzulin rezisztens, illetve PCOS étrendet követők, valamint a szénhidrát bevitelre ügyelők is fogyaszthatják! 🙂

Hozzávalók:

Tészta:

  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 10 dkg búza süteményliszt (finomliszt)
  • 1 db egész tojás
  • 10 dkg vaj
  • 1 kis pohár (lm) tejföl
  • ½ cs. instant porélesztő
  • 1 tk barna nádcukor
  • 1 csipet só
  • 3 ek eritrit

Töltelék:

  • 1,5 holland kakaópor
  • 1 kupaknyi (kb. 10 dkg cukornak megfelelő mennyiségű) folyékony édesítőszer
  • 1 tk vanília esszencia
  • 5 dkg kenhető, puha vaj
  • 2 tk őrölt fahéj

Elkészítés:

Készítsük el a tésztát. Ehhez tegyük egy keverőtálba a két fajta lisztet. Morzsoljuk össze a vajjal majd, keverjük össze az eritrittel és a sóval. Ezután mehet bele a tejföl, a cukor és az élesztő. Ezt gyúrjuk sima, egynemű tésztává és pihentessük, amíg a töltelék el nem készül.

 

A töltelékhez tegyük egy kicsi tálba a kakaóport, majd rakjuk hozzá a vanília esszenciát és az édesítőt, keverjük simára. Elképzelhető, hogy a massza nem áll össze, ekkor adjunk hozzá egy pár cseppnyi hideg vizet. Akkor jó, ha krémes kenhető állagú.

A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra. Kenjük meg a töltelék összetevőinél felsorolt puha vajjal, ezt követően pedig kenjük rá a kakaókrémet. Szórjuk meg a fahéjporral. A két ellentétes irányból tekerjük fel a tésztát (dupla csigatekercset fogunk kapni). Ezután egy éles (kerámia) késsel vágjunk 2,5-3 cm-es szeleteket. Ezeket a szeleteket 1-1-et összerakva, fektessük sütőpapíros tepsire.

Az így elkészült pillangó tekercseket rakjuk egy éjszakára „hidegen kelni” a hűtőbe, majd másnap reggelire süssük ki frissen. Ha még aznap kisütnénk, hagyjuk a tekercseket 40 percig szobahőmérsékleten kelni, majd előmelegített 190 fokos sütőben 28 perc alatt süssük készre.

A még langyos tekercseket szórjuk meg poreritrittel, vagy aki nem ügyel annyira a cukorra, porcukorral.
Finom, egyszerű, diéta alatt is fogyasztható házi péksüti, próbáljátok ki! 😉

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!