Az elmúlt napok időjárása jogosan ébreszthette fel bennünk azt az érzést, hogy lassan bizony vége a nyárnak… a szürke esős időben jól esett végre bekapcsolni sütőt és sütni egy igazi, melengető házi péksütit, a „jó öreg” kakaós csigát, ami végül formáját tekintve inkább pillangóra sikerült… 🙂 Hosszabb nyári pihenő után, ezúton hivatalosan is megnyitom az év, sütögetős időszakát! 😉
Saját speciális diétámra alakítva ez a tekercs, tk tönkölylisztből készült, édesítőszerrel (csupán egy teáskanálnyi nádcukrot tartalmaz az élesztő miatt), ez az összetétel biztosítja, hogy az inzulin rezisztens, illetve PCOS étrendet követők, valamint a szénhidrát bevitelre ügyelők is fogyaszthatják! 🙂
Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 10 dkg búza süteményliszt (finomliszt)
- 1 db egész tojás
- 10 dkg vaj
- 1 kis pohár (lm) tejföl
- ½ cs. instant porélesztő
- 1 tk barna nádcukor
- 1 csipet só
- 3 ek eritrit
Töltelék:
- 1,5 holland kakaópor
- 1 kupaknyi (kb. 10 dkg cukornak megfelelő mennyiségű) folyékony édesítőszer
- 1 tk vanília esszencia
- 5 dkg kenhető, puha vaj
- 2 tk őrölt fahéj
Elkészítés:
Készítsük el a tésztát. Ehhez tegyük egy keverőtálba a két fajta lisztet. Morzsoljuk össze a vajjal majd, keverjük össze az eritrittel és a sóval. Ezután mehet bele a tejföl, a cukor és az élesztő. Ezt gyúrjuk sima, egynemű tésztává és pihentessük, amíg a töltelék el nem készül.
A töltelékhez tegyük egy kicsi tálba a kakaóport, majd rakjuk hozzá a vanília esszenciát és az édesítőt, keverjük simára. Elképzelhető, hogy a massza nem áll össze, ekkor adjunk hozzá egy pár cseppnyi hideg vizet. Akkor jó, ha krémes kenhető állagú.
A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra. Kenjük meg a töltelék összetevőinél felsorolt puha vajjal, ezt követően pedig kenjük rá a kakaókrémet. Szórjuk meg a fahéjporral. A két ellentétes irányból tekerjük fel a tésztát (dupla csigatekercset fogunk kapni). Ezután egy éles (kerámia) késsel vágjunk 2,5-3 cm-es szeleteket. Ezeket a szeleteket 1-1-et összerakva, fektessük sütőpapíros tepsire.
Az így elkészült pillangó tekercseket rakjuk egy éjszakára „hidegen kelni” a hűtőbe, majd másnap reggelire süssük ki frissen. Ha még aznap kisütnénk, hagyjuk a tekercseket 40 percig szobahőmérsékleten kelni, majd előmelegített 190 fokos sütőben 28 perc alatt süssük készre.
A még langyos tekercseket szórjuk meg poreritrittel, vagy aki nem ügyel annyira a cukorra, porcukorral.
Finom, egyszerű, diéta alatt is fogyasztható házi péksüti, próbáljátok ki! 😉
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: