Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Kekszes Banántorta – VKF 72.

Nagyon örülök annak, hogy mindig van folyamatban valamilyen „blog játék”, szuper alkalom, hogy szinte naponta sütögessek. Ez mindenkinek jó, nekem is, és a környezetemnek is, akik nap, mint nap finomságokat ehetnek…:P
A VKF is egy ilyen játék, házigazdája, pedig ebben a fordulóban Andi az Aranytepsi blog szerzője. Andi nem csak csodás süteményeket és ételeket tud készíteni, de úgy tűnik, hogy a témaválasztásban is igen profi. 🙂 Ez alkalommal a tematika, amit meghatározott, a keksszel készülő finomságok, amik készülhettek sós, vagy édes verzióban.
Mivel a családom leginkább az édes és krémes sütiket szereti, ezért én most egy ilyen verziót készítettem.
A torta alapja, nem keksz, hanem egy egyszerű három tojásos piskóta, a keksz a süti közepén roppan, ami így nagyobb meglepetés. A krém csokoládés-banános (az intenzív banános ízt, a krémbe turmixolt két banán garantálja) a tetején pedig könnyű habtejszín terül el. Csak a díszítés kedvéért, egy kis kakaóval is meghintettem… nagyon mutatós és szerintem (mások szerint is…) finom sütemény. A legjobb pedig, hogy összesen 4 kanál cukrot (az édességet a banán biztosítja), 3 kanál lisztet, zsiradékot, pedig egyáltalán nem tartalmaz  … pont ideális a nyári „fogyókúrás” szezonban.

k_1_f

Hozzávalók, 8 fő részére:

piskóta:

3 db tojás
3 ek liszt (nálam durum, de lehet sima finomliszt is)
3 ek cukor
1 késhegynyi sütőpor
Kakaós krém:
3 dl tej
1 ek cukor (nálam gyümölcs, de jó a kristálycukor is)
1 cs. csokoládés pudingpor
1 cs. zselatin fix por
2 db banán

10 dkg digestive keksz (nálam McVities)
2 db banán (karikára vágva)
tetejére:

1 cs. tejszínhabpor
3 dl tej (vagy amennyi a habpor elkészítéséhez szükséges)
1 ek cukrozatlan kakaópor

 

Elkészítés:

A tortát kezdjük a piskóta elkészítésével. Ehhez válasszuk külön a tojásokat. A fehérjéhez tegyünk 1,5 evőkanál cukrot és verjük kemény habbá. A sárgájához tegyük hozzá a cukor másik felét, és verjük addig, amíg szép világossárga színt nem kap. A két keveréket könnyedén keverjük össze és szitáljuk rá a sütőporral elkevert lisztet, ezzel is forgassuk össze és tegyük kikent tortaformába. 175 fokra előmelegített sütőben süssük 15 percig, tűpróbával ellenőrizzük a tésztát.

IMG_3495_1

A csokoládékrémhez forraljuk fel a 2 dl tejet. Közben a maradék egy decit keverjük csomómentesre a pudingporral és a cukorral, majd a tej forrásakor folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a csokis keveréket. Addig főzzük, amíg megfelelő sűrűségű nem lesz. Ezután hűtsük ki, majd turmixoljuk össze a két banánnal, adjuk hozzá a zselatinfixet és keverjük ezzel is jól össze (ha kicsi csomók lennének benne, használjuk még 1-2 percig a turmixot).

IMG_3497

 

IMG_3500

Ha a krém teljesen kihűlt, halmozzuk a piskótatészta tetejére és tegyük pár percre a hűtőszekrénybe. Ez alatt vágjuk karikára a 2 db banánt és készítsük elő a kekszet.

IMG_3501
A kicsit megszilárdult krémre első rétegként rakjuk rá a kekszet, az üres részeket töltsük ki keksz „töredékekkel”, hogy viszonylag egységes réteget kapjunk, majd erre tegyük rá, a banánkarikákat is.

IMG_3505

 

IMG_3511_1

A torta befedéséhez készítsük el a tasak hátulján található instrukciók alapján a habot és ezzel kenjük le a tetejét. Ha időnk engedi, pihentessük (hogy jól megszilárduljon) a tortát, egy éjszakát a hűtőben. Tálaláskor hintsük meg a kakaóporral. Jó étvágyat! 🙂

IMG_3541_3

 

IMG_3545_6

 

IMG_3543_4

 

IMG_3544_5

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!