Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Mézes Gránátalmatorta- SAD 27. forduló

Ezt a különleges tortát a SAD 27. fordulójára készítettem, melynek témáját ezúttal Csigabige gasztroblogger kollegina alkotta meg. 🙂
Örültem ennek a témakörnek, mert nagyon gyakran használok mézet a különböző desszertek édesítéséhez. Ez a finom, aranyló nektár nemcsak kinézetével és ízével vonzza a sütni és főzni kedvelőket, hanem azért is mert egészséges.

A méz jótékony hatásait már a sumérok, egyiptomiak és görögök is felismerték, éppen ezért már az antik idők óta szerves része az emberi táplálkozásnak. Ez nem is csoda, hiszen antiszeptikus, vagyis baktériumölő hatású, a háborúk során például sebek fertőtlenítésére is használták.
A középkor patikáiban már nagyon sok betegség ellen kínálták. A népi gyógyászatban fájdalomcsillapítóként és köptetőként a házipatikák szerves része volt. Gyógyhatása azonban csak a jól kezelt méznek van, amely természetes eredetű, nem melegített, nem manipulált. Baktériumölő hatását, enzimei, magas káliumtartalma és aromaanyagai biztosítják.

De térjünk vissza a gránátalma tortára. 🙂 Ennek a desszertnek az alapja,  egy könnyű, puha és levegős piskóta, amin joghurtos, tejszínes krém terül el, amely (hogy fokozzuk az orientális ízhatást) tört kardamommal, egy pici grenadinnal (azaz gránátalmasziruppal) és erdei mézzel van megbolondítva. Remélem ti is kedvet kaptok ezekhez a mesés hozzávalókhoz, amik az Ezeregyéjszaka meséinek ízvilágát juttatja az eszünkbe. Nem túl gejl és igazán könnyű elkészíteni.

IMG_1422

Mivel én egy minitortát készítettem, ezért dupla mennyiségeket fogok majd megadni a hozzávalóknál.

Hozzávalók:

Piskóta:

2 db tojás
4 dkg cukor
4 dkg liszt
1 csipet só

A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját 2 dkg cukorral kihabosítjuk, ezután a fehérjéhez hozzáadjuk a maradék, azaz a másik 2 dkg cukrot és a csipet sóval kemény habot verünk belőle. A két masszát óvatosan összevegyítjük, ha ezzel elkészültünk a lisztet a keverék tetejére szitáljuk és átforgató mozdulattal óvatosan összekeverjük. Ez garantálja majd a piskótánk könnyedségét. Kivajazott tortaformába rakjuk és előmelegített 175 fokos sütőben 12-15 perc alatt megsütjük a piskótánkat.

IMG_1403

 

IMG_1408

Krém:

400 g (1 nagy pohár) görögjoghurt
2 dl tejszín
1 tk grenadinszirup (elhagyható)
2 szem zöld kardamommag mozsárban összetörve (a héját én leszedtem, és csak az apró fekete magokat törtem meg.)
3 ek méz
1 tasak zselatinfix por

A torta tetejére:
1 egész gránátalma kikapargatott magja
3 ek szeletelt mandula, megpirítva

A krém összeállításához tegyük egy nagy keverőtálba a joghurtot, a tejszínt, a kardamomot, a mézet valamint a grenadint és kezdjük el összedolgozni robotgép segítségével, ha félig felhabosítottuk folyamatos keverés közben adjuk hozzá a zselatinfixet és fejezzük be a krém felverését. Miután elértük a kívánt állagot, egyenletesen oszlassuk el a kihűlt piskóta tetején és rakjuk be a hűtőszekrénybe pár percre. Közben kaparjuk ki a gránátalma magját és kicsit pirítsuk meg a mandulát. Ezután kedvünk szerint díszítsük fel a tortát és rakjuk vissza a hűtőbe megdermedni (2-3 órára).
IMG_1411

IMG_1414

IMG_1418

IMG_1421

IMG_1426

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!