Bevallom nem sokat próbálkoztam még a tortasütéssel…pedig nagyon szerettem volna már valami látványosat alkotni. Mivel nyáron a szervezet jobban kívánja a gyümölcsös édességeket, mint a nehéz habos cukrászcsodákat, ezért nem is volt kérdés, hogy valami gyümölcsös kreáció fog születni.
A vámházkörúti nagy csarnokban szoktam zöldséget- gyümölcsöt vásárolni. Nem tudtam ellenállni a sötéten pirosló nagyszemű, gyönyörű és lédús érdi meggynek. Ott és akkor döntöttem el, hogy nem csak nasinak valót veszek belőle, hanem ebből a szépségből valami süteményt is feltétlenül alkotni kell.
Persze ilyenkor illik arra is gondolni, hogy bizony bikiniszezon van…jó abban hinni, hogy valami egészségeset, esetleg kalóriaszegényet is belecsempésztem a sütibe. Ezért a hagyományos piskóta helyett most teljeskiőrlésű lisztből készítettem a torta alapját. Meglepően finomra és levegősre sikeredett, ezért mostanra alap receptemmé vált.
Lekvár helyett magam főztem egy jó sűrű meggyszószt, melybe nem raktam sok cukrot ezzel is tetéztem a gondolatot, hogy ezzel talán kevésbé hizlal majd…A krém, nos az mégiscsak krém, ezért ebbe ment minden ami kell. Lágy és krémes masarpone sajt, finom tejszín, bourbon vanília, citrom…hmmm mesés lett. A tetejére kiválogattam a legdundibb szemeket és pirított mogyoróval szórtam meg. Higgyétek el, ezt a finomságot kár lenne bárkinek is kihagynia.
Hozzávalók:
- 2 db tojás
- 2 evőkanál víz (hideg)
- 100 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 100 g finomliszt (vagy teljeskiőrlésű liszt)
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 teáskanál vaníliaaroma
Meggyréteg:
- 60 dkg meggye
- 3 ek kristálycukor
- 1 tk fahéj
- 2 ek búzadara
Mascarpone krém
- 25 dkg mascarpone
- 2 dl habtejszím
- 2 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citromból nyert citrom héj
- 0.5 citromból nyert citromlé
- 3 db lapzselatin
Díszítés:
- 10 dkg meggy
- 5 dkg földimogyoró (pirított)
Az elkészítés menete:
Piskóta
- Elkészítjük a piskótát. Kivajazzuk és kilisztezzük a tortaformát (22 cm). A tojásokat különválasztjuk. A tojásfehérjékből és a vízből lágy habot készítünk, majd kanalanként adagolva hozzárakjuk a cukrot és kemény habot verünk.
- Ezután robotgéppel hozzákeverjük a tojások sárgáját és a vaníliás cukrot, valamint a vaníliaaromát.
- A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a habra szitáljuk, és óvatosan beleforgatjuk.
- 170 fokra előmelegítjük a sütőt, és 20-25 perc alatt megsütjük a piskótát (tűpróba!).
Meggyréteg
- A meggyréteghez kimagozzuk a meggyeket.
- Teflon lábasban összeforraljuk a cukorral és a fahéjjal.
- Ha már felforrt, hozzáadjuk a búzadarát, és 3-4 percig főzzük, sűrű lekvárszerű szószt készítünk.
Mascarponekrém
- Hideg vízbe áztatjuk a lapzselatint.
- A mascarponekrémhez mély falú edénybe rakjuk a mascarponét, a tejszínt, valamint a cukrot és a bourbon vaníliát.
- Ráreszeljük a citromhéját, és kifacsarjuk kb. a felének a levét. Robotgéppel összedolgozzuk. Akkor jó, ha a tejszínhabnál keményebb krémet kapunk.
- Ezután kinyomkodjuk a zselatint, és kis edényben 4 ek vízzel a tűzhelyen feloldjuk (nem forraljuk).
- Hozzáöntjük a krémhez, összekeverjük. (A zselatin csomagolásán a hideg krémekre vonatkozó leírást kövessük!)
Összeállítás
- Elkezdjük rétegezni. A piskóta tetejére rakjuk a meggyszószt, szépen egyenletesen eloszlatjuk rajta.
- Ezután ráhalmozzuk a mascarponekrémet.
- Tetszés szerint díszítsük fel a tortánkat. Én 10 dkg magozott meggyel és pirított mogyoróval díszítettem.
- Jól hűtsük be (ha lehet álljon egy éjszakát), és ezután tálaljuk!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: