A Focaccica nagyszerűsége az egyszerűségében rejtőzik. Imádom az ilyen könnyen elkészíthető mégis mennyeien finom ételeket, süteményeket.
A szilveszteri bulira mustáros lencsesalátát is készítettem és sokat gondolkodtam rajta, hogy mi legyen a kísérő köret. Mivel a második fogás is mediterrán jegyeket viselt, gondoltam maradok az olasz vonalnál.:) A fokhagymás rozmaringos ízvilág, nagyon illet a lencse letisztult, jól ismert ízéhez.
A Focaccia egy olasz kenyérfajta. Semmi különleges hozzávaló nem szükséges hozzá, mint liszt, só, élesztő, víz és a jó minőségű olívaolaj. Olaszországban általában köretként fogyasztják, de frissen kisülve, jó sósan egy pohár behűtött chinati-nak is remek kísérője lehet…;) Baráti beszélgetésekhez, borozgatásokhoz kiváló. Én a kenyeret kb. a tálalás előtt egy félnappal már kisütöttem. Mielőtt azonban az asztalra tettem volna 5 percre alufóliával letakarva beraktam a forró sütőbe, így jól felmelegedett és újra visszanyerte frissességét.
Készítsétek el, garantáltan sikert fogtok aratni ezzel a mediterrán különlegességgel.
Ez lehet, hogy nem pontosan úgy készül, ahogyan a tradicionális olasz focaccia, mert én abban túl soknak találtam az olívaolaj mennyiséget. Ez az általam kikísérletezett és jól bevált recept. 🙂
Hozzávalók:
40 dkg kenyérliszt
1 ek tengeri só
1 cs szárított élesztő
1 tk cukor
3 dl víz
4 ek olívaolaj
frissen őrölt bors, ízlés szerint
friss rozmaring durvára aprítva, ízlés szerinti mennyiség
2 gerezd fokhagyma összetörve
A tetejére:
friss rozmaring ág
1 tk durvaszemű tengeri só
1 ek olívaolaj
A lisztet kimérem, és a legkisebb fokozaton felmelegítem a mikróban, hogy a liszt friss és langyos legyen. Ezután egy nagy keverőtálba beleöntöm a vizet és a cukrot, és egy kanál segítségével feloldom benne a szárított élesztőt. Következőlépésként hozzáöntöm az olívaolajat és ezzel is összekeverem.
A lisztet egy másik keverőtálba öntöm, összekeverem a sóval, borssal, fokhagymával és a rozmaringgal, majd félrerakom. Elővesszük a konyhai robotgépet és a spirálos tésztadagasztókarokat.
Lassan adagolva elkezdjük hozzáönteni az olajos keverékhez a fűszeres lisztet, közben folyamatosan keverjük a robotgép segítségével. Ha az összes lisztet hozzáadtuk még 5 percig folytatjuk a dagasztást a gép segítségével. Ezután kivesszük a tésztát és további 5 perc alatt kézzel is alaposan megdagasztjuk.. Ezután olívaolajozott kelesztőtálban duplájára kelesztjük a tésztát.
Ha megkelt, egy lapos tepsibe olívaolajat csorgatunk és szétkenjük. A tésztát kicsit meghúzgáljuk, és tenyerünk segítségével belelapogatjuk a tepsibe. A focaccia egyedi alakját attól nyeri el, hogy a tepsiben lévő tésztát ujjaink hegyével benyomkodjuk, ettől kis kráterek keletkeznek majd a tésztán, amik egyrészről a sütést segítik, másrészről ettől igazán focaccia a focaccia…;)
Ha megformáztuk újabb 30 percet kelesztjük. Ezután nincs más dolgunk, mint olívaolajjal vékonyan megkenni a tésztát, majd a frissen vágott rozmaringlevelekkel és a tengeri sóval megszórni. Előmelegített 190 fokos sütőben 20-25 perc alatt kisütjük.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: