Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Reform Máglyarakás (Tönköly kalácsból, cukor és laktózmentesen)

Szeretem a klasszikus desszerteket. A máglyarakás pedig mindig a gyerekkort juttatja az eszembe mivel a nagyim gyakran készítette. Rendszeresen ettük, szombatonként egy tartalmas leves után.
Puha fonott kalács, baracklekvár, vaníliás tej, fahéjas párolt alma és csodás sült tojásfehérje hab a tetején… ki ne szeretné az ezekből a hozzávalókból született nagyszerű finomságot?
Íme, ennek a klasszikus finomságnak a reform verziója. Tönkölykalácsból, kókusztejből és cukormentes baracklekvárból. Ételérzékenyeknek és tudatosan táplálózóknak! 😉

A Teljes kiőrlésű tönkölykalácsért köszönet a Nosztalgia Pékségnek! 🙂

Hozzávalók:

  • 25 dkg Teljekiőrlésű tönköly fonott kalács nagyobb kockákra felvágva
  • 3 dl kókusztej
  • 7 dkg laktózmentes vaj
  • 6 ek eritrit
  • 6 ek cukormentes baracklekvár
  • ½ citrom leve
  • 4 db közepes alma
  • 1 tk fahéj
  • 3 db tojás

Elkészítés:

Az almákat mossuk meg és héjastól kockázzuk fel, 2 dkg vajon, 2 evőkanálnyi eritrittel és egy teáskanálnyi fahéjjal pároljuk puhára.

A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját verjük fel 4 ek eritrittel és 5 dkg vajjal. Közben forraljuk fel a kókusztejet. A még forró tejet öntsük hozzá a tojásos keverékhez.

A felkockázott kalácsot dobjuk a tojásos tejbe, majd ezt a keveréket öntsük át egy tortaformába. A tojásos kalácsot nyomkodjuk le, a tetejére pedig halmozzuk rá a párolt almát és kenjük meg 4 evőkanálnyi baracklekvárral.
180 fokra előmelegített sütőben süssük 25 percet.

Eközben verjük keményre a tojásfehérjét kétkanálnyi eritrittel, és a citrom levével, amikor már majdnem kemény, adjuk hozzá a maradék baracklekvárt.

A 25 letelte után halmozzuk a tetejére a tojáshabot és a 170 fokra mérsékelt sütőben süssük 10 percig a máglyarakást. Ezután a sütőt kapcsoljuk ki és szárítsuk tovább a tojáshabot további 15 percig a résnyire nyitott sütőben.

Tálaljuk és együk langyosan, mert így a legfinomabb! 🙂

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!