Brioche, avagy kalandozások a desszertek világában- Inzulinrezisztens barát alapanyagok felhasználásával

Joghurtos Tönköly pogácsa- Gouda sajttal

Karácsonykor hajlamosak vagyunk elsősorban az édes sütikre koncentrálni, pedig a zserbó és bejgli hegyek után, felüdülés egy-két sós finomság kóstolása.
Ezt a pogácsát azért szeretem, mert elkészíthető laktózmentes és PCOS-IR diéta barát formában is. Nem mellesleg jól csúszik a karácsonyi forralt bor mellett. 😉

 

Hozzávalók:

  • 200 gr tk tönkölyliszt
  • 200 gr finomliszt
  • 1/2 ek só
  • 1 kis pohár joghurt (nálam laktózmentes)
  • 1 cs szárított élesztő
  • 1 tk porcukor
  • 100 gr vaj
  • 1 ek zsír (liba, disznó)
  • 1 db tojás

Tetejére:

  • 1 db tojás
  • 50 gr Gouda sajt (lm)

FONTOS: Minden összetevő legyen szoba-hőmérsékletű!

Elkészítés:

Tegyük egy tálba liszteket, keverjük hozzá a sót, morzsoljuk össze a vajjal és a zsírral. A szobahőmérsékletű joghurtban keverjük el a cukrot és a porélesztőt. Ezután mehet a liszthez, ezt követően adjuk hozzá a tojást is. Gyúrjunk belőle közepesen lágy tésztát és szobahőmérsékleten 30-40 perc alatt kelesszük a duplájára.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki (2-3 cm vadtagra) és szaggassuk ki kívánt méretű pogácsaszaggatóval. Kenjük le a tojással és szórjuk meg a sajttal. A pogácsákat tegyük sütőpapíros tepsire.
190 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt süssük készre.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!