A palacsinta minden bizonnyal az az édesség, amit nem lehet megunni. Imádjuk hagyományosan, lekvárral, túróval és Nutellával, de nálam bármikor jöhet sós változatban, mondjuk gombával-sajttal töltve is…:)
Nem csak az a jó benne, hogy a töltelékek száma végtelen, de az is, hogy változatos lisztekkel is elkészíthetjük. Nekem a durum nagy szerelem, sosem gondoltam volna, hogy ez a liszt a hagyományos „finommal” keverve az „eredeti” palacsintatésztánál sokkal puhábbat és ízletesebbet eredményez, olyan alaptésztát, ami sosem szárad ki.
Nemcsak a tészta és a töltelék variálható végtelen számban…a forma is. Én most kis batyucskákat készítettem két egymással harmonizáló ízzel töltelékként, ricottával és áfonyalekvárral.
Palacsinta, mégis más, próbáljátok ki! 😉
Hozzávalók:
Tészta:
- 10 dkg durumliszt
- 10 dkg finomliszt
- 1mk sütőpor
- 1 cs. vaníliás nyírfacukor (v. sima vaníliáscukor)
- ½ stevia (1/2 ek cukor)
- ½ bio citrom héja
- 1 db tojás
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl szódavíz
- 2 tk kókuszzsír a sütéshez (v. olaj)
Töltelék:
- 10 dkg ricotta
- ½ bio citrom héja
- ½ ek stevia
- 4-5 ek áfonyalekvár
Elkészítés:
- Az elkészítése ennek a desszertnek igazán egyszerű. Tegyük a sütőporral, citromhéjjal és a cukrokkal (édesítőkkel) elkevert lisztet egy tálba. Adjuk hozzá a tojást és keverjük csomómentesre, ezután öntsük fel a tejjel és a szódavízzel. Az elkészült tésztát 10-20 percig pihentessük.
- Egy palacsintasütőt hevítsünk fel és dobjuk rá a kókuszzsírt, majd süssük ki a palacsintákat.
- Közben a ricottát keverjük simára a cukorral (édesítővel) és citrom lereszelt héjával.
- Az elkészült palacsinták közepére halmozzunk kb. egy evőkanálnyi ricottát és egy teáskanálnyi áfonyalekvárt, majd kössünk batyukat belőle.
- Tálalás előtt hintsük meg porcukorral,, kihagyhatatlan! 😉
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: